IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за регионален туризъм се състезават за ресурс от 100 млн. лева

Основната цел е създаването на цялостни туристически продукти

17:37 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Рилският манастир. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рилският манастир. Снимка: Архив Ройтерс

100 млн. лв. за развитие на туристическите атракции в страната по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 отпусна регионалното министерство, което управлява програмата.

Днес започна набиране на проекти за безвъзмездно финансиране по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на програмата с общ бюджет 98,5 млн. лв. Основната цел е създаването на цялостни туристически продукти за обекти на културното наследство от национално и световно значение.

Финансиране ще получат интегрирани проекти, включващи не само консервация и опазване, но и дейности по популяризиране и развитие, които да привличат значителен брой туристи, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектите ще се осъществяват чрез комбинация от безвъзмездно финансиране и с финансов инструмент - нисколихвено кредитиране, след оценка от съответния Фонд за градско развитие, избран от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (Фонда на фондовете). 

Комбинираното финансиране е за проекти, които нямат потенциал да генерират достатъчно приходи, за да се финансират изцяло чрез финансови инструменти и се нуждаят от безвъзмездно финансиране, за да са жизнеспособни.

С проекти могат да кандидатстват Министерството на културата (за управлявани от тях държавни обекти), общини, вероизповеданията и техни местни поделения.

Кандидатстването ще се осъществява на принципа „обслужване на едно гише“, при който кандидатът подава пред финансовия посредник проект и бизнес план.

Максималната безвъзмездна помощ по проект може да достигне до 85% от общата стойност на комбинираното финансиране.

С тази процедура бюджетът на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. вече е 100% отворен.

От началото на програмен период 2014-2020 са обявени 16 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за над 3 млрд. лв., като с тях се цели постигане на растеж и заетост в българските региони.

Към моментa по програмата са отворени за кандидатстване 5 процедури.

Сред тях са „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ с общ бюджет 1,373 млрд. лв., „Енергийна ефективност в периферните райони – 2“ с общ бюджет 38,2 млн. лв., „Регионална здравна инфраструктура“, с общ бюджет 163,5 млн. лв., „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ с общ бюджет 41,4 млн. лв. и „Развитие на туристически атракции“ с общ бюджет 98,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още