IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли пластмасата в морето повече от рибата?

Време е проблемите с пластмасата да бъдат решавани, заяви министърът на околната среда Нено Димов

11:04 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според различни прогнози между 2025 до 2050 година, ако няма промени при потреблението, в световния океан  ще има много повече пластмаса, отколкото риба. Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод днешния Световен ден за опазване на околната среда.

Преди дни Европейската комисия предложи сериозни ограничения за пластмасовите еднократни продукти, които, след като бъдат изхвърлени, се превръщат в основен замърсител на морските води. Пластмасовите клечки за уши, приборите, чиниите, сламките, бъркалките и пръчките за балони заедно с изгубените или изоставените риболовни уреди съставляват около 70% от всички морски отпадъци. 

„Пластмасата е едно от много сериозните предизвикателства при опазването на околната среда. От една страна, това е продукт и материал, който е решил редица проблеми в исторически план, но който създава други проблеми, които е дошло времето да бъдат решавани“, отбеляза Димов.

Той уточни, че предложението на Комисията е поредица от политики, а целенасочени действия срещу замърсяването от пластмаса има от последните няколко години.

От известно време в екоминистерството е забранено да се ползват пластмасови бутилки и чаши, даде пример министърът.

Според него обаче трябва да се направи сериозен анализ с какво ще бъде заменена пластмасата и как замяната ще повлияе на икономиката. Има много засегнати страни и трябва да бъде намерен баланс в широк дебат, обясни той.

Докато една сламка може да се рециклира, то за уреди като пасатори и прахосмукачки от 2022 г. влизат изисквания за екодизайн – продуктът да може да се ремонтира, а не да се изхвърля, също след края на употребата да може да бъде лесно разглобен на пластмаса, батерии и метали и така да се стимулира рециклирането.

Според данни на Районните здравни инспекции от 48 плажа, които са проверени 25 са в отлично състояние, другите 13 са в много добро, съобщи още Нено Димов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още