Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Т. Дончев: Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия

Необходимо е опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите, смята вицепремиерът

Т. Дончев: Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането не е обвързано с ясни цели, крие риск при преговорите да се прави не най-добрата игра с числата, да има релокация на пари от един сектор в друг.

За това предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в изказването си пред участниците в пленарното заседание на КОСАК (форум за сътрудничество между комитетите (комисиите) по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС) в София.

Още по темата

Той уточни, че сме в началната фаза на преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на кохезионния пакет и колкото повече разговори, толкова повече инвестиции "в по-добрата кройка на тези политики".

Вицепремиерът подчерта, че изразходването на пари трябва да бъде свързано и с реформи, предаде БТА.

Дончев е убеден също, че дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа, индикатор колко вярваме в нея.

„ЕС преживява криза на идентичността, а сред симптомите на заболяването са проблеми, свързани с миграционния натиск, въздигане на ирационалния популизъм в редица страни-членки, посочи той и коментира, че лекът е всеобщ консенсус какъв съюз ни е необходим, колко силен. – Въпросът е защо допуснахме да се случи това с един от най-успешните проекти, как допуснахме Европа да стане скучна, неразбираема.“

Томислав Дончев е категоричен, че е необходимо опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите.

„Не можем да си позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит, отколкото да кандидатства за финансиране по програма, това е сигнал колко тежки са процедурите, за да отиде финансирането там, където има нужда от него, даде пример той. – Затова опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа, на улесняване.“

Вицепремиерът уточни, че това не означава да няма силен, ефективен контрол, но в същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх.

"Ние сме в готовност в началото на юли да имаме ясно разпределени отговорности между комисиите, идентифицирани докладчици по отделните законодателни досиета и определени докладчици по становищата по тези досиета“, обяви председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова.

Според нея това ще позволи дискусиите да започнат в началото на есенната сесия на ЕП.

„Работим с ясното намерение да подготвим становището на парламента и да достигнем до първо четене", обясни тя.

По думите ѝ има пет, вместо досегашните 11 приоритета и те са свързани с очакванията на гражданите, близки са до дневния ред на Европа и позволяват бъдещата политика на сближаване да бъде достатъчно ефективна и да дава европейска добавена стойност.

"Предложеният от ЕК законодателен пакет по бъдещата политика на сближаване отваря възможност за комбиниране на различните фондове, допълване между тях, използване на финансови инструменти", напомни Михайлова и обясни, че номинално ще се запази сумата от 373 млрд. евро, но рестриктивно ще се намали финансовият ресурс за Кохезионна политика, но заедно с това ще се даде възможност на всяка страна да увеличи потенциалния капацитет за инвестиции като използва всички инструменти, заложени в Многогодишната финансова рамка.

Вижте повече от коментара на Искра Михайлова пред Bulgaria ON AIR!

гледано: 3262   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
"„Не можем да си позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит, отколкото да кандидатства за финансиране по програма, това е сигнал колко тежки са процедурите"

:-) Ех Дончев, Дончев.. От толкова моркови ще вегенясаш.
3
 
3
 
2
преди 2 години
Напълнихте си гушите, накупихте си имоти в добре уредените и развити страни с откраднатите от държавата и българите пари, докато *** се скапа още повече, сега ви е все тая, продължавате да си говорите празни приказаки, махнахме БСП, защото те мн крадяха, хахаха, от трън та на глог, вашите хора са последният пирон в ковчега на държавата, предстои да го видите.
3
 
3
 
1
преди 2 години
Дончев, това което ще кажа не си го говорите в ложите, ама до 2030-та един град смехономика, *** за нищо не става вече, може ли всеки ден да спира тока, това го няма никъде в ЕС, даже в 21 век, други неща които не са наред сега няма да описвам, бързам да си кажа мнението преди пак да е спрял тока, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на ромите от огромното желание вие да крадете, а те след това да запълват дупките след злоупотребите, докато условията за живот в *** стават все по-зле и все по-зле със всяка изминала година, докато вие се накрадохте и сега не може да спрете да говорите колко добре било, хаха, къщички от карти, тепърва всичко ще се срине.

Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС