IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените в ЕП настояват за по-амбициозни мерки срещу корупцията в България

Върховенството на правото е проблем в цяла Европа, обяви евродепутатът Ска Келер

12:54 | 09.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в България, така и в Европейския съюз и неговите институции. Това показват резултатите от доклад, изготвен от групата на Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европейския парламент, обявени от съпредседателя на групата Ска Келер на пресконференция в София, предаде БТА.

Ска Келер добави, че върховенството на правото и правосъдието са проблем не само за България, но и в цяла Европа. Освен това тя се обяви против построяването на втория лифт на Пирин, както и бъдещото трасе през Кресненското дефиле, защото мястото е природно богатство и трябва да се намери друг вариант.

Съпредседателят на Зелените/ЕСА предупреди, че ЕК няма как да финансира трасе през Кресненското дефиле, защото това е нарушение на европейското законодателство. 

Авторът на доклада Александър Кашъмов, който е ръководител и на правния екип на Програма достъп до информация, уточни, че докладът обхваща не само корупцията в България, но и в другите държави по света. Той информира, че в него е поставен акцент върху връзката на борбата с корупцията и състоянието на свободата на словото.

Кашъмов наблегна, че в последните години България пада надолу в тези два индекса. По думите му това не е случайно - има връзка между тези два факта. Според него в борбата с корупцията се полагат усилия от поне 18 години, включително и на законодателно ниво. Изводите са, че се полагат много усилия, има и напредък, но има и много големи проблеми по отношение на корупцията, за които не се вижда как ще се решат.

Въпреки че са написани почти всички необходими закони, България не се е справила с приложението им, отбеляза Кашъмов. Като негативни примери в борбата с корупцията той даде казусите "Батко и братко""Николов и Стойков", както и хонорара, получен за проекта Цанков камък.

Равносметката показвала, че неуспехите са по-сериозни от успехите, каза Кашъмов. Той допълни, че ЕС не се оказва на своето необходимо ниво, за да наблюдава действията, които държавите-членки извършват по отношение на превенцията и противодействието на корупцията.

Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов заяви, че корупцията на най-високите етажи на властта продължава да е основен фактор. Според него това, че в България все още няма нито един политик на високо ниво, осъден за корупционно престъпление, доказва, че има симбиоза между организирана престъпност и политическо представителство на най-високо равнище.

По-късно следобеда от пресцентъра на НФСБ възразиха срещу изявите от последните дни на Ска Келер в България (тя взе участие и в протест на екоактивисти – бел. р.) в писмо до българското външно министерство, Европарламента, правителството на Германия и Коалиция Алианс 90/Зелената партия.

Писмото на  НФСБ е пълно с изключително груби и обидни квалификации по  адрес на евродепутата. Озаглавено е така: "НФСБ: Да намажем ските на Ска Келер".

Там се изтъква, че евродепутатът е германка, а правителството и вицепремиерът Симеонов са декларирали своето отношение към „изграждането на втори лифт И НИЩО ПОВЕЧЕ в ски зона Банско“. Писмото е подписано от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още