IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър: Таванът за агросубсидиите трябва да се гласува от парламента

Повредени съоръжения на "Напоителни системи" са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи, заяви Иван Иванов

12:36 | 15.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Важни въпроси като тавани на плащанията за земеделските производители и определянето на субсидиите трябва да се върнат в законодателната власт и да се решават от Народното събрание. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

Той коментира определения в коалиционното споразумение таван на субсидиите до 100 хил. евро на земеделски производител.

Поставянето на този таван обаче „трябва да стане плавно, без да се нарушават рязко интересите. Разбира се, ще направим изключително сериозен анализ, среща с всеки един от тях, за да намерим баланса между това, което ние търсим като резултат от коалиционното споразумение и да не се нарушават рязко интересите“, каза Иванов. 

Той посочи, че повредени съоръжения на "Напоителни системи" са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи в няколко области на страната.

Всеки земеделски стопанин, претърпял щети от наводненията, трябва да се обърне към областните дирекции земеделие, за да бъде обезщетен, призова Иванов.

Той припомни, че в миналото голяма част от съоръженията на Напоителни системи бяха нарязани на скрап, а решение на проблема с напояването у нас ще се търси чрез Плана за възстановяване и чрез Стратегическия план за развитието на земеделските райони.

Още не е ясно дали ще се възстановява съществуваща и стара инфраструктура, или ще се насочат средства към стопаните да изградят собствени съоръжения и резервоари.

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава конкурентното производство и от основен износител на суровини България да стане основен износител на земеделска продукция.

Предстои разговор с браншовите организации предвид сериозния финансов ресурс, който трябва да получи секторът.

Той обеща на фермерите улеснен достъп до земеделски кредити от ББР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
и този уникален незнайко в страната на непукистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Малък Шошо ще 'упрай' земеделците. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
petyob
преди 2 години
"определянето на субсидиите трябва да се върнат в законодателната власт" - тези субсидии не се ли дават от ЕС ? Или ще им ги отрежем на мръсните капиталисти! Ще кажем на ЕС., че не щем субсидии ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още