IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Qualcomm поскъпнаха до нов рекорд след инвеститорската среща

Обещанията на новия главен изпълнителен директор за силна диверсификация и амбициозните цели подхранват инвеститорското доверие

11:42 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Qualcomm в китайския Шънджън. <em>Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI</em></p>

Централата на Qualcomm в китайския Шънджън. Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Обещанията на новия главен изпълнителен директор на Qualcomm Inc. за диверсификация във всичко - от автомобили до свързани устройства, сега се обвърза и с амбициозни цели, които подобряват настроенията на инвеститорите към компанията, най-известна с предоставянето на чипове за мобилни телефони.

Акциите на Qualcomm поскъпнаха до рекордно високо ниво във вторник, след като главният изпълнителен директор Кристиано Амон каза, че автомобилният бизнес на компанията за около 1 млрд. долара сега ще достигне обем от 10 млрд. долара за 10 години и че продажбите ѝ в сферата на свързаните устройства, т. нар. "интернет на нещата", могат да нараснат с повече от 75% до 2024 г. и да достигат 9 млрд. долара, пише The Wall Street Journal.

„Познавате ни от мобилния телефон“, каза Амон на инвеститорите в първия си ден като изпълнителен директор. „Но ние вече не се определяме от единен краен пазар и едно отношение към клиента“, поясни веднага мениджърът.

Амон обрисува визия, в която диверсификацията на Qualcomm ще ѝ позволи да се бори за дял от оценяван на 700 млрд. долара световен пазар през следващото десетилетие, което е седемкратно увеличение спрямо днешните данни.

Акциите на компанията от Сан Диего поскъпнаха със 7,9% във вторник до 181,81 долара за брой, вдигайки пазарната капитализация на компанията над 200 млрд. долара.

Qualcomm работи от години, за да се разшири извън бизнеса с мобилни телефони, каза Кристофър Роланд, старши анализатор, покриващ сектора на полупроводниците в Susquehanna International Group, добавяйки, че компанията вече е достигнала точка на пречупване.

Qualcomm се готви за спад в бизнеса си с доставка на модемни чипове за Apple Inc., след като производителят на iPhone придоби по-голямата част от бизнеса с модеми на Intel Corp. преди около две години. Главният финансов директор на Qualcomm Акаш Палхивала каза по време на събитието за инвеститорите, че компанията очаква продажбите на тези чипове да спаднат до около 20% за устройствата iPhone на Apple.

Амон каза, че компанията му не би се отказала от осигуряването на нов бизнес с Apple, въпреки че не разчита на бъдещи спечелени договори в своите прогнози. Той каза на инвеститорите, че бизнесът с телефони, независимо от намаляващия обем продажби за iPhone, има здрава перспектива, като апаратите с Android осигуряват силен потенциал за растеж. Финансовият директор Палхивала каза още, че основната стратегия на компанията в този бизнес сегмент е да захранва устройства с Android от висок клас.

Общите доставки на 5G смартфони през следващата година ще достигнат около 750 милиона единици спрямо около 525 милиона, очаквани през тази година, прогнозира компанията.

Qualcomm инвестира силно, за да разшири своя пазарен обхват с редица ходове, включително поглъщането на шведската компания за автомобилни технологии Veoneer Inc за около 4,5 млрд. долара. Qualcomm и други производители на чипове се насочват все повече към автомобилния сектор, тъй като автомобилите стават все по-автоматизирани и изискват повече процесорна мощ в разгара на продължаващия дефицит на полупроводници.

Qualcomm обяви във вторник споразумение, с което да предостави на германския автомобилен производител BMW AG усъвършенствана технология за подпомагане на водача. Компанията за чипове вече си е осигурила 70% от бизнеса, който обещава да достигне междинна цел от около 3,5 млрд. долара до пет години. Автомобилните полупроводници са ключов източник на растеж за Qualcomm, която доставя чипове за системи за инфотейнмънт на компании като General Motors.

Qualcomm и BMW ще използват чип на първата за анализиране на данните от предните, задните и страничните камери на автомобилите. BMW ще използва и централен процесор от Qualcomm, както и други нейни чипове, за да помогне да колите си да комуникират с облачни изчислителни центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още