IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти разследват Broadcom за антиконкурентни практики

Компанията е променила някои договори, за да изисква клиентите ѝ да купуват дял от продукцията от артикули, а не определен брой

09:46 | 18.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералната търговска комисия на САЩ разследва дали производителят на чипове Broadcom Ltd не е имал антиконкурентни практики при преговорите с клиенти, съобщиха от компанията в сряда.

Разследването идва на фона на опита на Broadcom за враждебно поглъщане на Qualcomm в сделка за 103 млрд. долара. Тъй като Федералната търговска комисия най-вероятно ще преразгледа всяко сливане за антиконкурентни практики, текущата проверка може да направи одобрението на регулаторните органи още по-голямо предизвикателство.

Broadcom наскоро е получила призовки, с които властите търсят обширно количество информация, твърди Wall Street Journal.

Акцентът на загрижеността е, че Broadcom е променила някои договори, за да изисква клиентите да купуват дял от продукцията от артикули, а не определен брой, съобщава вестникът. „Тази проверка на FTC е несъществена за нашия бизнес, не е свързана с безжичните чипове и няма никакво въздействие върху нашето предложение за придобиване на Qualcomm", пояснява Broadcom в изявление. 



Федералната търговска комисия, която е органът, разследващ действия, които биха нарушили антитръстовото законодателство, отказва да коментира темата.

Независимо от резултата, проверката е нежелателно отвличане на вниманието за Broadcom, докато тя преследва придобиването на Qualcomm. Broadcom и главният изпълнителен директор Хок Тан се опитаха да заменят борда на Qualcomm, след като концернът отхвърли офертата от 105 млрд. долара през ноември. Гласуването е насрочено за март. Broadcom обмисля подобрена оферта и най-вероятно ще я представи до март, въз основа на получената от акционерите на Qualcomm обратна връзка, добавят източници. Ройтерс съобщи през ноември, че Broadcom обмисля да повиши офертата си, като предложи повече от собствените си акции.

Ако Broadcom успее да преодолее съпротивата на Qualcomm, ще трябва да спечели одобрението от антитръстовите регулаторни органи в целия свят и в САЩ, където Федералната търговска комисия вероятно ще бъде агенцията, която да презгледа сделката.

И досега това се считаше за трудна продажба, а тази проверка може да засили опасенията, които някои клиенти на Qualcomm повдигат след придобиването на компанията от Broadcom.

Broadcom произвежда разнообразие от компоненти, използвани в смартфоните и мрежовите системи. Една комбинация с Qualcomm ще я превърне в третия по големина производител на чипове по приходи след Intel Corp. и Samsung Electronics Co. Тя ще има господстващо положение в областта на частите, които са от критично значение за смартфоните и ще завладее редица пазари – от потребителски устройства до центрове за данни.

Властите в САЩ и в други държави вече взеха на мушката лицензионната дейност на Qualcomm в областта на патентното лицензиране. Федералната търговска комисия подаде иск срещу Qualcomm през януари миналата година, като твърди, че компанията има незаконна тактика да поддържа монопол върху клетъчните комуникационни чипове. Qualcomm заяви, че искът се основава на недостатъчна юридическа теория и погрешни схващания за нейния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още