IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се извини за забавянето на старите си модели iPhonе

Компанията актуализира софтуера за показване на дейността на батериите и намали цените за замяна извън гаранционния срок

10:34 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изправен пред съдебни дела и гнева на потребителите, след като заяви, че умишлено забавя дейността на по-старите iPhone, американският технологичен концерн Apple Inc реши да намали цените за замяна на батериите и да промени софтуера си, с който показва на потребителите дали батерията на телефона е все още с добро качество, предава Ройтерс.

„Ние осъзнаваме, че някои от вас имат усещането, че Apple ви е оставил в беда", се казва в изявление на компанията на уебсайта ѝ на английски език. „Извиняваме се за това". Компанията никога не била предприемала нещо, за да намали умишлено живота на даден продукт на Apple. 

Концернът обяви и отстъпки в цената за смяната на някои батерии, както и актуализация на операционната система iOS, която да дава повече информация за състоянието на батерията. В Съединените щати необходимата замяна на батерията извън гаранционния период на iPhone 6 и по-късните модели ще струва до края на следващата година 29 долара вместо 79 долара, съобщи Apple. Нови цени за Европа засега не са обявени.

Спорът възникна, след като замервания показаха, че при iPhone с по-стари батерии спада производителността на процесора, като тя се връща на нормално ниво след смяната на батерията. Самата Apple призна на 20 декември, че софтуерът на iPhone забавя дейността на телефоните в случай на определени проблеми с батерията. Причината е, че захранването със стари батерии може да е променливо и да повреди устройството.

Поради забавянето в Съединените щати се очакват най-малко осем дела срещу калифорнийската корпорация. Франция също подаде официална жалба срещу Apple. Там умишленото съкращаване на жизнения цикъл на даден продукт ("планирано остаряване") е наказуемо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още