IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се изправя пред вълна от съдебни искове

Компанията умишлено е забавяла работата на стари модели iPhone, за да скрие дефект с батерията, смятат потребители

18:03 | 27.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple се изправя пред вълна от искове, след като стана ясно, че умишлено е забавяла старите си модели iPhone, предават световните агенции. През миналата седмица срещу компанията бяха заведени три иска в съдилищата в Илинойс, Лос Анджелис и в Северна Калифорния.

Днес дела бяха започнати във Флорида и в Бруклин, пише Market Watch.

Според подадените жалби компанията умишлено е забавяла работата на стари версии на iPhone - за моделите 6, 6S и 7q чрез софтуерните актуализации. От компанията признават за забавянето, но обясниха, че това е правено с цел да се удължи живота на батерията.

В студено време, при стари или слабозаредени батерии, устройството може внезапно да се изключи, за да се съхрани системата, твърдят от Apple.

Затова и със своите пачове от компанията са забавяли работата на процесорите на телефоните. Когато клиентите са се обръщали към магазините на компанията обаче те са насърчавани да си купят новите модели, а не просто да сменят батерията си, допълва още Market Watch.

Според Ройтерс делата могат да костват милиони на Apple. Подобно дело е заведено и в Израел.

Завелите исковете срещу компанията твърдят, че със своите актуализации на софтуера от Apple са се опитали да прикрият технически дефект на батериите и са си спестили безплатната смяна на батерията, допълва Ройтерс.

Новината предизвика спад на цената на акциите на Apple - в първите часове на търговията книжата поевтиняха с 0,4% до 170,12 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още