IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските продажби на роботи се забавят след рекордната 2017 г.

През тази година се очаква те да се увеличат с 9 на сто

15:28 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските продажби на роботи и автоматизирано оборудване - двигател на водената от износа икономика на страната, се очаква да намалят нарастващото напрежение в международната търговия, като нараснат с 9% тази година, след като постигнаха рекорден растеж през 2017 г., предава Ройтерс.

Германската асоциация на машиностроенето VDMA обяви днес, че очаква продажбите на роботи и оборудване за автоматизация да достигнат 15,8 млрд. евро през 2018 г.

Това представлява забавяне на рекордния растеж от 13 на сто през миналата година, когато силното търсене от Китай помогна за генерирането на 14,5 млрд. евро.

„2017 г. беше много силна за нашата индустрия“, коментира Норбърт Щайн, председател на асоциацията за роботика и автоматизация на VDMA.

Между 2010 и 2017 г. секторът растеше със среден темп от 10% годишно и увеличи близо двойно продажбите си през същия период, уточни Щайн.

Глобалното търсене на роботи за промишлеността расте, тъй като разходите за труд нарастват, а технологията става все по-добра, позволявайки на роботите да извършват по-сложна работа в сравнение с преди.

Германия е изнесла 60% от роботите и оборудването си за автоматизация през миналата година.

Износът към Китай, която движи световния пазар, се е увеличил с около 60% благодарение на големите инвестиции в електроника и автоматизация в страната. Търсенето е голямо и в САЩ, докато в Европа растежът остава по-умерен, коментират от VDMA.

Водещите доставчици са производителят на индустриални роботи Kuka, който беше купен от китайската Midea, и индустриалната група Siemens. Други глобални лидери в стандартните роботи са швейцарската ABB и японската Fanuc.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още