IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei Watch 3 Pro: Шпагат между производителността и издръжливостта

Новият топ модел на компанията предлага истински лукс по отношение на изработката и някои нови функции

08:58 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Huawei&nbsp;</p>

Снимка: Huawei 

С вече въртяща се коронка, гласов асистент и мобилна свързаност: В началото на юни Huawei представи следващото поколение на своите интелигентни часовници. Watch 3 и Watch 3 Pro следват вече наложената от компанията традиция на високо качество и я надграждат, предлагайки брилянтен Amoled дисплей, високо качество на обработката и фитнес възможности, както и анализ на съня и засичане при падане. А ние вече успяхме да изпробваме топ модела за няколко дни.

Watch 3 и Watch 3 Pro се различават най-вече по отношение на размера: Pro е с големина 48 милиметра и дебелина 14 милиметра. Дисплеят и на двата модела е с диагонал 1,43 инча. При Pro той е заобиколен от рамка, която при по-малкия модел липсва. По-малкият Watch 3 е с размер 46 милиметра и е по-тънък -12 милиметра. Разделителната способност на дисплеите остава същата, тя е 466 x 466 пиксела и за двата.

Втората разлика е материалът. Корпусът на Watch 3 е изработен от неръждаема стомана, Watch 3 Pro е изработен от титан и използва сапфирено стъкло. И двете джаджи имат керамична основа, която съдържа сензори за сърдечен ритъм. Тук е прикрепена и зарядната шайба, която ще зарежда устройството индуктивно.

Използваемост с много телефони

Huawei Watch 3 може да се използва не само с телефони от марката Huawei, но и с iPhone или телефон с Android от друг производител. Единственото изискване: трябва да работи поне с Android 6.0 или iOS 9.0. За настройка е необходимо и приложението Huawei Heatlh – и двата часовника се нуждаят от приложението Huawei Health за пускане в експлоатация. То не се използва само за конфигуриране, но също така обединява всички записани данни за здравето и съня. Чрез приложението може да се осъществяват обаждания с часовника независимо от смартфона, с помощта на E-Sim. Това може да стане и без E-Sim, при положение, че мобилният телефон, свързан с Bluetooth, е наблизо. Акустиката е наистина добра. 

Веднъж активиран и сложен на китката, Huawei Watch 3 Pro е наистина вълнуващ и просто впечатлява с високото си качество. 

Каишките са взаимозаменяеми и има варианти с различни материали. Между другото, каишката може да бъде сменена само с няколко прости стъпки. Всичко, което трябва да направите, е да натиснете малък превключвател и да я издърпате. Въпреки че нашият тестов модел е чисто нов, кожената каишка не е твърда, а обгръща нежно китката.

Там часовникът на Huawei бързо привлича вниманието, дори само заради размера си. Дисплеят AMOLED на интелигентния часовник е с величествените 1,43 инча по диагонал и, разбира се, е чувствителен на допир. В допълнение към сензорния екран, както беше споменато в началото, има и коронка за навигация през менютата. Може също да се натисне, например за потвърждение на въведените данни. На устройството има и втори бутон, който ви дава бърз достъп до предварително дефинирано приложение.

Информацията се показва в сравнително голям размер на екрана на часовника, така че да се чете лесно, дори когато е изложена на слънчева светлина. Дори въвеждането на дълга парола за Wi-Fi на екранната клавиатура на часовника е лесно, без да се налага да правите много грешки при въвеждане.

Huawei Watch 3 (Pro) може да действа като допълнение към смартфона. Ако предоставите на часовника съответните разрешения, той ще ви показва входящи известия и обажданията. Това важи и за съобщенията в WhatsApp.

Вече можете да приемате повиквания на часовника, когато смартфонът е сдвоен. За да можете да отговорите на входящи съобщения, е нужно да инсталирате допълнително приложение на телефона и на часовника – Mood Messenger или Handset Next SMS.

Други функции, които са достъпни във връзка с мобилния телефон, са управлението на възпроизвеждането на музика и камерата. Последното обаче засега не е възможно за телефони с iOS. Можете да пропуснете песен напред или назад, да спрете възпроизвеждането на пауза и да регулирате силата на звука.  

Но дори и без връзка с мобилния телефон Huawei Watch 3 може да изпълнява много функции. Той не само отчита вашите стъпки, но също така измерва пулса ви 24/7, ако желаете, проследява съня ви, измерва съдържанието на кислород в кръвта ви (SpO2), както и текущото ниво на стрес и дори температурата на кожата ви. Това е възможно благодарение на множество сензори и интегриран GPS модул. Медицинските функции - като EKG, от друга страна, не са достъпни.

Huawei Watch 3

Независимо от това Huawei Watch 3 дава информация за вашето здраве, а чрез записаните данни - съвети как да живеете по-здравословно. Освен това е лоялен спътник при спортуване. Независимо дали става въпрос за пешеходен туризъм, бягане или колоездене, Huawei Watch 3 може да записва множество дейности и да съхранява подходящите данни за ефективността, при това много точно. 

Издръжливостта на батерията

Какво да кажем за живота на батерията на Huawei Watch 3 Pro? Както споменахме в началото, Huawei заявява, че Pro версията, свързана с телефон, може да издържи до 5 дни с едно зареждане на батерията, но при използване на eSIМ.  Впрочем именно това изтощава доста силно батерията, защото джаджата се опитва постоянно да се свързва с клетките на оператора. 

Типичният сценарий на т. нар. Smart режим е издържливост за до 5 дни в следните ситуации: фабрична настройка по подразбиране, 2 часа LTE връзка всеки ден, 22 часа Bluetooth връзка с мобилен телефон всеки ден, активиран мониторинг на сърдечния ритъм, активиран режим за следене на съня през нощта, 60 минути използване на приложения всяка седмица, 30 минути разговори по Bluetooth всяка седмица, 30 минути музика с Bluetooth всяка седмица, 90 минути тренировка всяка седмица (с активиран GPS), активирани известия за съобщения (50 SMS съобщения, 6 обаждания и 3 аларми на ден) и 200 пъти включване на екрана на ден. 

Но при активиране на ultra-long battery life производителят обещава до 21 дни издръжливост.  Това става при активирана фабрична настройка по подразбиране, активиран мониторинг на сърдечната честота, мониторинг на съня през нощта, 30 минути разговори по Bluetooth всяка седмица, 90 минути тренировка всяка седмица (активиран GPS), активирани известия за съобщения (50 SMS съобщения, 6 обаждания и 3 аларми на ден) и включване на екрана за до 200 пъти на ден. 

Разбира се, стойностите зависят силно от употребата, както и от сдвоения мобилен телефон. Например за iPhone периодът, посочен от Huawei, е намален на 2,5 дни. Според нашите тестови впечатления считаме тази информация за реалистична за повечето потребители. Часовникът може да се зарежда с помощта на предоставената безжична подставка за зареждане.

При моя тест за издръжливостта бях наистина положително изненадан от Huawei Watch 3 Pro. Всички сензори за мониторинг на здравето бяха активирани постоянно, с изключение на функцията за сън. С непрекъснатото измерване на пулса, автоматичен стрес тест, измерване на кислорода в кръвта и температурата на кожата, часовникът работи три до четири дни. Известията от WhatsApp и Сие също бяха активни, но по същество са безполезни, защото така или иначе не можете да отговорите. Само ако спортувате много, използвате високата яркост на дисплея и GPS функцията, времето за ползване намалява по-бързо. Но дори и в този момент той превъзхожда Galaxy Watch Active 2 на Samsung например. Не съм изненадан, защото Pro версията има огромна 790 mAh батерия. Това е наистина доста голяма батерия като за интелигентен часовник. Това обяснява дебелината. Но – със сигурност си заслужава.

Под черта:

От гледна точка на потребителското изживяване мобилната функционалност представлява голямата промяна. Ако нямате нужда от нея, тъй като обикновено смартфонът е с вас, бихте искали да спестите няколко лева.  Другите две нововъведения, управлението на функциите чрез гласовия асистент на Huawei Celia и галерията с приложения, са положителни новини, ако използвате интелигентния часовник интензивно. В момента магазинът няма много предложения, със сигурност това ще се промени в обозримо бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още