IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и Uber влизат в алианс за летящи таксита

Самолетите на Hyundai излитат и кацат вертикално и са проектирани за изминаване на разстояния до сто километра

09:10 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Hyundai и Uber сключиха партньорство за изграждане на мрежа за споделено пътуване на летящи превозни средства. Корейският производител на автомобили представи модела си за въздушно такси на изложението Consumer Electronics Show (CES), голямото търговско изложение за потребителска електроника в Лас Вегас.

Американският специалист за споделени пътувания Uber вече работи с няколко аерокосмически компании за разработване на концепции за летящи таксита. Hyundai обаче е първият автомобилен производител, който се присъедини към инициативата, която планира да стартира търговски полети през 2023 година.

Самолетите на Hyundai излитат и кацат вертикално и са проектирани за изминаване на разстояния до сто километра. Захранван от електричество, на самолета ще са му нужни  около пет до седем минути, за да се презареди.

Концепцията е подобна на тази, проектирана от Boeing Co. и шепа други компании в сътрудничество с Uber Elevate, въздушното подразделение на компанията. В допълнение към научнофантастичните начинания, подразделението надзирава и полетите с вертолети на Uber, които се предлагат в Ню Йорк. Uber заяви, че през тази година ще проведе първата публична демонстрация с летящ автомобил и ще позволи на клиентите да резервират въздушни таксита до 2023 година, предава Bloomberg.

По-рано в понеделник Uber заяви, че ще започне да продава автобусни билети чрез приложението си в Лас Вегас, което го прави втория град, който се регистрира за програмата за обществен транспорт, която компанията въведе през миналата година. Клиентите в града ще видят обществения транспорт като една от опциите за предвижване в приложението на Uber, заедно с автомобилните превози. След това те могат да планират своя маршрут и да закупят билети за същата цена, която биха платили, използвайки традиционните методи. Пътниците ще могат да използват билетите, когато телефонът им е офлайн. Uber очаква да въведе функцията в допълнителни градове по света през следващите месеци.

Продажбата на автобусни билети е най-новото отклонение от основния бизнес на Uber за споделени пътувания, част от по-голяма стратегия за насърчаване на клиентите да отварят приложението по-често. Компанията гледа на увеличеното използване като на начин за придвижване на хората до други услуги, включително доставка на храна или хранителни стоки, наемане на електрически велосипеди или скутери и някой ден – превози с летяща кола. 

Транзитното партньорство на компанията с Лас Вегас е почти идентично със споразумение, сключено през миналата година с Денвър, първото място, където Uber предложи билети за обществен транспорт. Въпреки че засега има само два града, които поддържат продажбите на билети чрез приложението, Uber и основният му щатски  конкурент Lyft Inc. показват маршрути за обществен транспорт в много повече градове.

Дейвид Райх, ръководител на бизнеса за обществен транспорт на Uber, признава, че тази функция може да нанесе удар върху основния бизнес на Uber сред клиентите, които са много икономични. Той казва, че компромисът си заслужава, ако хората се научат да използват Uber по-редовно и му се доверят да им предлага изчерпателна транспортна информация. „Понякога ще вземат нещо различно от возене чрез Uber, и това е ОК", казва Райх.
Лас Вегас иска да получи нов вариант за публичен транспорт още през тази година, с любезното съдействие на Илон Мъск. Стартъп, основан от милиардера, наречен Boring Co., направи първата копка през миналата година на тунел под Конгресния център в Лас Вегас, където се провежда CES. Мъск планира да събере пътуващите в превозни средства, проектирани от Tesla Inc., придвижвайки ги през тесния тунел. Райх заяви, че Uber е отворен за разговори с Мъск, но в момента няма планове за продажба на билети за транспортната система на Boring Co.

В проекта за летящите автомобили Uber работи с НАСА и половин дузина производители, включително Textron Inc. на Bell и Joby Aviation. Споразумението с Hyundai се откроява, тъй като автомобилният гигант може да произвежда въздушни превозни средства на „невиждани за аерокосмическата индустрия цени“, заяви Ерик Алисън, ръководител на Uber Elevate. Големият обем би намалил на теория цената на пътуване и би направил мрежата от въздушни таксита финансово жизнеспособна, казва той.

Uber заяви, че ще предостави на партньорите си услуги за поддръжка на въздушното пространство, връзки към сухопътния транспорт и голяма база от клиенти. Компаниите ще си сътрудничат за намиране на места за излитане и кацане на превозните средства, като Uber вероятно ще използва съществуващите си взаимоотношения с компании за недвижими имоти, включително Hillwood Properties и Signature Flight Support.

Въпреки че Uber провежда разговори с Федералната авиационна администрация, усилията вероятно ще бъдат изправени пред тежък контрол от страна на регулатора относно логистиката за излитане и кацане, шума и опасенията за безопасността. Hyundai заяви, че първоначално превозното му средство ще изисква пилот на борда, но в крайна сметка ще работи автономно. Нито Hyundai, нито Uber предоставиха времеви график за премахване на нуждата от човешки пилоти в кабината.

Този ход представлява връх за иновациите за Hyundai, който, подобно на другите производители на автомобили, беше засегнат от промяната на потребителските навици, които предпочитат достъпа пред реалната собственост и превозни средства, които не се задвижват с бензин или дизел. За Uber споразумението ускорява непрекъснатите усилия да се превърне от компания за споделено пътуване към фактически глобален доставчик на транспортни услуги и логистика. Споразумението може също така да предложи като бонус тласък на  цената на акциите на Uber, която се понижи с около 30% от разочароващото първично публично предлагане през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още