IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel: Достигнахме дъното

Компанията не успя да отговори на очакванията за приходите и акциите ѝ потънаха

11:05 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Intel Corp. Пат Гелсингър намали прогнозите за продажбите и печалбата до края на годината, признавайки, че производителят на чипове, който изпитва затруднения, се нуждае от повече време, за да направи продуктите си конкурентоспособни, като същевременно увери инвеститорите, че текущото тримесечие ще бъде най-ниското, тоест – достигнато е дъното.

Компанията, която през април потвърди годишната си прогноза за продажбите, отчете рязко по-ниски резултати за второто тримесечие и заяви, че приходите за тази година ще бъдат с 11 млрд. долара по-малко от прогнозираните, повлияни от забавянето на икономиката и загубата на пазарен дял при сървърите. Главният изпълнителен директор на най-големия производител на компютърни процесори по същество помоли за повече търпение, като заяви, че отстранява проблемите с изпълнението на поръчките, които затрудняваха пускането на продукти още преди да поеме поста миналата година, и изрази увереност в стратегията си за възстановяване на лидерските позиции в индустрията, предава Bloomberg.

„Имам чувството, че те изчистват голяма част от лошите новини", каза Мат Брайсън, анализатор в Wedbush Securities, който добави, че компанията е трябвало да намали прогнозите още преди няколко тримесечия. „Ако вярвате в Intel, вярвате в Intel през 2024 г., 2025 г. или 2026 г.", посочи той.

Акциите на компанията се сринаха с до 12% в следборсовата търговия, след като тя даде разочароващи оценки за продажбите и печалбата за текущия период и намали прогнозите за годината. Приходите през 2022 г. вече ще бъдат едва 65 млрд. долара, заяви компанията. Това представлява потенциален спад от 13% спрямо 2021 г.

Въпреки че инвеститорите очакваха, че спадът в производството на персонални компютри ще натежи на резултатите на Intel през второто тримесечие, неочакваният 16-процентен спад на приходите от скъпите сървърни чипове, които захранват центровете за данни, повлече надолу общите продажби и печалба. Цените падат и клиентите се обръщат за поръчките си към конкурентни доставчици, заявиха от Intel.

По-голямата част от понижението при Intel е причинена от забавянето на икономиката, но неуспехът на компанията да произведе навреме по-добри продукти също е допринесъл за проблемите, каза Гелсингър. Според него текущото тримесечие ще бъде най-ниската точка за резултатите на Intel, тъй като нейните клиенти, които работят с неизползвани запаси от чипове, не са правили нови поръчки и скоро ще трябва да възобновят тези покупки.

„Чувстваме се много уверени, че това е дъното", каза Гелсингър в интервю.

Акциите на компанията поевтиняха с 23% досега през тази година, но в края на търговията в четвъртък те намериха място за по-нататъшно понижение. След оповестяването на данните акциите на Intel поевтиняха до 35,11 долара, след като затвориха на ниво от 39,71 долара в Ню Йорк.

В четвъртък Гелсингър заяви, че забавен сървърен продукт е навредил на Intel през последното тримесечие, което е резултат от наследството на проекти, започнати преди той да се присъедини към компанията миналата година. Гелсингър се опита да подчертае, че под негово ръководство като главен изпълнителен директор, което започна в началото на миналата година, компанията подобрява представянето си и новите продукти, които той наблюдава, ще се появят навреме и ще работят както е обещано.

През второто тримесечие приходите са намалели с 22% до 15,3 млрд. долара, което е значително под средната оценка на анализаторите от 18 млрд. долара. Печалбата на акция без някои елементи е 29 цента, съобщи Intel, докато анализаторите бяха предвидили 69 цента. Приходите през текущия период ще достигнат 15 млрд. долара, в сравнение с прогнозите за 18,7 млрд. долара, а брутният марж ще се свие до 47%.

Главният изпълнителен директор заяви, че не се отказва от плана си за големи разходи за подобряване на производствената технология на Intel, за създаване на нови продукти и за навлизане на нови пазари, за да се преследват бъдещи възможности. „Строгостта" на спада в икономиката и на резултатите на Intel ще помогне на компанията да направи големите си залози по-стратегически, като същевременно съкрати областите, които не са ключови за нейното бъдеще, призна той.

Стремежът на Гелсингър да възстанови производствените умения на Intel получи тласък тази седмица, когато Сенатът и Камарата на представителите на САЩ приеха законодателство, което включва безвъзмездни помощи и стимули за местното производство на полупроводници на стойност 52 млрд. долара. Intel, която обяви строежа на нови заводи в Аризона и Охайо в опит да се конкурира пряко с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., заяви пред инвеститорите, че държавните субсидии ще помогнат да се смекчи въздействието на многомилиардните инвестиции върху цялостната финансова картина.

Междувременно компанията очаква да отчете разходи за преструктуриране през текущия период, заяви главният финансов директор Дейв Зинснер по време на конферентен разговор, като уточни, че подробностите ще бъдат оповестени по-късно.

Продажбите за второто тримесечие на подразделението на Intel за центрове за данни - където компанията генерира огромна част от печалбата - се понижиха до 4,6 млрд. долара, което не отговаря на средната оценка на анализаторите от 6,04 млрд. долара. Компанията очаква бизнесът ѝ с центрове за данни да расте по-бавно от общия пазар на сървъри през тази година, каза Гелсингър. „Това не е факт, който ни харесва", каза той. 

Продажбите на клиентските компютри, подразделението на Intel за компютърни чипове, спаднаха с 25% до 7,7 млрд. долара, при средна прогноза от 8,76 млрд. долара.

Новата цел на компанията за приходите през 2022 г. е от 65 до 68 млрд. долара. Брутният марж, мярка за рентабилност, която представлява дела от продажбите, останал след приспадане на производствените разходи, ще бъде 49% за годината, което е с 9,1 пункта по-малко от предходната година и с 3 пункта по-малко от целта на компанията. Този показател за рентабилност, който някога се изтъкваше като показател за силата на Intel, е свит от нарастващата конкуренция и сега е с повече от 10 пункта по-малък от годишните брутни маржове на компанията през по-голямата част от последното десетилетие.

Първоначално акционерите приветстваха агресивните планове на Гелсингър да инвестира много, за да направи продуктите и производствените технологии на Intel по-конкурентоспособни. Последните резултати могат да допринесат за нарастващата загриженост на инвеститорите за това колко ще струва и колко време може да отнеме да се възвърне пазарният дял, загубен за сметка на Advanced Micro Devices Inc, Nvidia Corp. и TSMC. В изявлението на компанията от четвъртък Гелсингър признава предизвикателството.

„Резултатите за това тримесечие бяха под стандартите, които сме поставили за компанията и нашите акционери", каза той и допълни: „Трябва и ще се справим по-добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още