IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще произвежда чипове за MediaTek

Гигантът обяви поредна голяма сделка на подизпълнителския си бизнес

17:47 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен гигант Intel обяви, че ще произвежда чипове за тайванската MediaTek – една от най-големите компании за дизайн на чипове света, предава Ройтерс.

Споразумението за производство е една от най-значимите сделки, обявявани от Intel, откакто компанията се насочи към производството на компоненти за други фирми в началото на миналата година.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co е лидер в подизпълнителския бизнес на пазара на полупроводници. Досега Intel произвеждаше чипове, които сама проектираше.

Рандир Такур, президент на Intel Foundry Services, коментира, че „това е доста голяма сделка за нас“, която свързва Intel с голям клиент от Тайван, а за MediaTek е начин да заложи на растежа.

Икономистът Дан Хътчисън от TechInsights твърди, че в индустрията има съмнения дали Intel може да се справи с подизпълнителския бизнес, но споразумението с MediaTek показва, че гигантът е на прав път. Включително инвестициите в привличане на точните директори в момента се отплащат.

Въпреки че Intel не разкрива никакви финансови детайли за сделката, нито казва колко чипове ще произведе за MediaTek, тя заяви, че първите продукти ще бъдат произведени в следващите 18-24 месеца. Те ще включват по-зрял технологичен процес, наречен Intel 16, а полупроводниците ще се ползват в умни устройства.

„MediaTek винаги е залагала на стратегия за снабдяване от няколко места“, посочват от MediaTek. „В допълнение към запазването на близкото партньорство с TSMC, това сътрудничество ще засили доставките на MediaTek с по-зрели технологии“.

Преди време Intel обяви, че подизпълнителският ѝ бизнес е сключил сделки с Qualcomm и Amazon.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още