IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung е поредната жертва на опасенията от рецесия

Търсенето на потребителска електроника се охлажда

10:24 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тримесечната печалба на Samsung Electronics не отговори на прогнозите, след като охлаждащото се търсене на потребителска електроника засегна подразделението за чипове на компанията, предизвиквайки опасения за това какво предстои за технологичните гиганти през 2022 г., пише Bloomberg.

Най-големият производител на смартфони и дисплеи в света отчете по-малък от очакваното ръст от 16% на нетната печалба. Това отразява как компанията все още се бори с нарастващата несигурност около потенциалната световна рецесия. Приходите от нейното подразделение за полупроводници, което е най-големият производител на чипове с памет в света, е индикатор за търсенето на електроника, а този показател не изпълни очакванията на анализаторите с около 22%.

Apple, Amazon.com и Microsoft, които са големи купувачи на чипове, ограничават бюджетите си за следващата година и на свой ред нарушават плановете за разширяване на капацитета на производителите на полупроводници. Samsung предупреди за отслабващо търсене на персонални компютри и смартфони през втората половина на годината, присъединявайки се към нарастващата група технологични гиганти, които говорят с тревога за световната икономическа несигурност. Производителят на процесори за смартфони Qualcomm даде по-слаба прогноза за тримесечието заради отслабващите потребителски разходи, а конкурентът на пазара на чипове с памет SK Hynix очаква забавяне на растежа и нарастващ инвентар.

Най-голямата южнокорейска компания днес заяви, че нетната ѝ печалба е нараснала до 10,95 трлн. вона (8,3 млрд. долара) за трите месеца, завършили в края на юни, разминавайки се с прогнозата за 11,2 трлн. вона. Приходите от продажби на звеното за чипове са се увеличили по-слабо от очакваното – с 24% до 28,5 трлн. вона, което се оказа под прогнозата за 36,7 трлн. вона. Подразделението за смартфони и мрежови решения обаче е записало ръст от 29% до 29,3 трлн. вона, малко над прогнозите.

Предстои трудно постигане на баланс за Samsung, тъй като компанията, нейните клиенти в производството и нейните доставчици се борят да преценят степента на бъдещата слабост на потребителското търсене предвид недостига на компоненти и нарастващите разходи за материали.

„Предвид голямата несигурност на пазара, предизвикана от голямото разнообразие от макропроблеми, ние ще доставяме гъвкаво чипове с памет, като използваме наличностите си“, коментира Хан Джинман, изпълнителен вицепрезидент на бизнеса с чипове на Samsung.

Времето за доставка на инструменти за производство на полупроводници остава дълго поради хронични проблеми с доставките на компоненти. В дългосрочен план това може да означава забавяне в пускането на нови линии, които бързо правят много по-мощни чипове, казва Хан. „Има структурни ограничения в производството“.

По отношение на краткосрочните инвестиции в оборудване Хан повтори позицията на компанията, че ще се реагира гъвкаво, като редовно прави преглед на променящите се пазарни условия.

В дългосрочен план продажбите на чипове растат много по-бавно от очакваното и ще започнат да спадат през 2023 г., казва Gartner в новия си доклад. С това ще се сложи край на един от най-успешните цикли в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още