IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отрича спекулациите за поглъщане на Biogen

Според Korea Economic Daily корейският концерн обмисля сделка за американския биотехнологичен производител

11:14 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Корейският технологичен концерн Samsung отрече вестникарски материал, според който южнокорейският конгломерат обмисля поглъщането на американската биотехнологична компания Biogen за няколко милиарда долара. Материалът във вестник Korea Economic Daily "не е верен", пише биотехнологичното подразделение Samsung BioLogics в подадени до регулаторите в сряда документи, без да дава повече подробности.

По-рано вестникът съобщи за възможната сделка, която би оценила Biogen на около 42 млрд. долара, позовавайки се на банкови източници. Biogen заяви, че не коментира пазарни слухове или спекулации. Акциите на компанията приключиха пазарната сесия с ръст от 9,5%.

През юни Администрацията по храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина на спорното лекарство срещу Алцхаймер Aduhelm на Biogen, въпреки че преди това консултативна група се противопостави на разрешението. Оттогава насам обаче бизнесът с лекарството срещу Алцхаймер е слаб.

През август Samsung обяви намерението си да инвестира почти 206 млрд. долара през следващите три години. Парите ще се насочат към биофармацевтиката, изкуствения интелект, полупроводниците и роботиката. По онова време се твърдеше, че инвестициите ще помогнат за укрепване на глобалните позиции на компанията в ключови отрасли, като сектора на чиповете, и ще стимулират растежа в ерата след коронавируса.

Една евентуална сделка за Biogen, която има пазарна стойност от 38 млрд. долара след ръста в цената на акциите си в сряда, ще надмине трансакцията за Medline Industries Inc. на стойност 34 млрд. долара, която сега е второто по големина придобиване през 2021 г. по данни, събрани от Bloomberg.

С типичната премия придобиването на Biogen вероятно ще се доближи или надмине обявената през май сделка на Discovery Inc. за Warner Media LLC на стойност 43 млрд. долара, сочат данните.

Biogen получи одобрение за своето лечение на Алцхаймер с Aduhelm през юни въпреки възраженията на експерти, които заявиха, че няма достатъчно ясни доказателства, че то действа. Оттогава насам лекарството набира скорост бавно, тъй като пациентите и здравните каси се противопоставят на научните дебати и на цената на лечението от 56 000 долара годишно. Оттогава Biogen намали цената на лекарството наполовина.

Между двете компании вече съществуват връзки. Samsung Bioepis е съвместно предприятие между Samsung Biologics и Biogen, насочено към създаването на евтини биоподобни лекарства. Неговата версия на лекарството за макулна дегенерация Lucentis беше одобрена в САЩ през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още