IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Apple и Qualcomm може да доведе до блокиране на вноса на iPhone

Ще бъдат засегнати телефони, съдържащи апаратура от Intel

10:53 | 16.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската международна търговска комисия (АМТК) препоръча търговски съд да постанови, че технологичният гигант Apple е нарушил поне един от патентите на Qualcomm – ход, който може да доведе до блокирането на вноса на смартфони iPhone.

Производителят на чипове от Сан Диего подаде оплакване срещу Apple преди около година с искането комисията да забрани вноса на смартфони, съдържащи чипове на конкурентния производител  Intel, които помагат на мобилното устройство да се свързва с безжична мрежа за данни.

По време на дело, което започна в петък във Вашингтон, от комисията посочиха, че Apple е нарушила един от патентите на Qualcomm за пестене на батерия, съобщава Ройтерс.

При подобни спорове АМТК изпълнява ролята на трета страна и решенията й не са обвързващи, но съдиите често пъти ги следват.

По-рано от компанията от Купъртино заявиха, че патентите на Qualcomm са невалидни и това не трябва да води до блокирането на вноса на смартфони, защото може да доведе до монопол на Qualcomm в сектора на модемите в САЩ и да принуди конкурента Intel да се откаже от този вид бизнес.

„Qualcomm отстоява избирателно своите патенти, за да се насочи само срещу продукти на Apple, съдържащи чипсети на Intel – независимо от това, че обвиненията за нарушаване на патента еднакво важат и за продукти на Apple, съдържащи чипсети на  Qualcomm“, посочиха от Купъртино.

Според Apple някои от практиките на Qualcomm са незаконни, като производителят на чипове е платил милиарди долари глоби от антитръстови регулатори в няколко държави, въпреки че някои от решенията все още се обжалват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още