IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният пазар на труда усложнява задачата на Федералния резерв

За централната банка няма да е лесно да продължи да покачва лихвите, без да има негативни последици за потребителите и икономиката на страната

13:49 | 06.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Огледалото за обратно виждане на щатската икономика може и да сочи към рецесия. Това, което предстои по-нататък по пътя обаче е друга тема, пише CNBC.

Няма исторически прецедент, който да покаже, че икономика, намираща се в рецесия, е създала 528 хил. нови работни места. Безработицата от 3,5% също не съответства на икономическия спад.

Това обаче не означава, че не предстои рецесия занапред и по ирония на съдбата, може именно феноменалната издръжливост на пазара на труда да представлява по-дългосрочна опасност за щатската икономика.

Федералният резерв на САЩ се опитва да облекчи натиска върху затегнатия пазар на труда и бързото покачване на заплатите, като едновременно с това търси начин да смъкне инфлацията.

"Реално това дава възможност на Фед да продължи паричното затягане, дори това да увеличава вероятността икономиката да бъде избутана към рецесия", каза Джим Беърд, главен инвеститицонен директор в Plante Moran Financial Advisors. “Няма да е лесна задача да продължи да затяга без негативни последици за потребителите и икономиката", предупреди анализаторът.

След публикуването на данните инвеститорите завишиха прогнозите си за по-агресивен Фед. В петък следобед (5 август) пазарите смятаха, че има около 69% шанс централната банка да увеличи лихвите с трети поредни 75 базисни пункта (б.п.) през септември, сочат данните на CME Group.

Освен това, следващата седмица предстои да бъде публикувана официалната статистика за потребителската инфлация в САЩ. И въпреки че има очаквания данните да покажат значително забавяне в темпа на растеж на цените, това би могло да означава още по-сложно уравнение за решаване от Фед.

Рик Райдер, главен инвестиционен директор по глобалн фиксирана доходност в BlackRock, предизвикателството за централната банка в момента е "как да постигне "меко приземяване", когато икономиката е нагрята и се приземява на писта, която никога не е използвала преди".

“Данните за пазара на труда усложняват задачата на Фед. Въпросът обаче е докога ще трябва да се покачват лихвите - и с колко - преди инфлацията да бъде озаптена?", написа Райдер в своя бележка към клиенти.

 

 

 

Финансовите пазари имат други виждания.

В петък следобед доходността по 2-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) в САЩ надмина тази по 10-годишните - феномен, познат като обърната крива на доходността, който обикновено предшества рецесии.

Появата му обаче не означава, че рецесията е неизбежна, а само, че е вероятно да има такава в период от една или две години.

Въпреки че това дава известно време за действие от Фед, то също така би могло да означава, че банката няма да има лукса за по-бавни лихвени ръстове, а ще трябва да продължи да действа по-бързо - ситуация, която централните банкери се надяваха да избегнат.

"Това със сигурност не е моят базисен сценарий, но мисля, че може да започнем да чуваме за разговори за повишаване на лихвите между заседанията на банакта, но само ако следващите данни за инфлацията са нажежени", коментира Лиз Анн Сондърс, главен инвеститиционен стратег в Charles Schwab.

По думите й сегашната ситуация представлява "уникален цикъл", при който търсенето се връща обратно към услугите и създава много предизвикателства за икономиката, което прави дебата около рецесията по-малко важен.

"Това е широко разпространено виждане сред икономистите, които се опасяват, че най-тежкото тепърва предстои", допълни стратегът.

"Въпреки че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се понижи за две поредни тримесечия през първата половина на 2022 г., силният пазарът на труда означава, че понастоящем не сме в рецесия. Има очаквания обаче, че икономическата активност допълнително ще се сиве в края на годината, и е все по-вероятно щатската икономика да изпадне в рецесия преди края на годината или в началото на 2023 г.", смята Франк Стиймърс, старши икономист в The Conference Board.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още