Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

1100 мигранти са потърсили убежище в България от началото на 2018 година

От всички търсещи убежище у нас на 217 души е предоставен статут на бежанци, става ясно от изказване на лидера на КНСБ Пламен Димитров

1100 мигранти са потърсили убежище в България от началото на 2018 година

Снимка: Ройтерс

1100 мигранти са потърсили убежище у нас от януари до август 2018 г., предимно от Сирия, Ирак и Пакистан. От тях 53 на сто са мъже, 11 на сто са жени и 36 на сто са деца, като по-голяма част от тях са без никакво образование.

Данните представи лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на международна конференция „Интеграция на мигрантите на пазара на труда", организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, циитран от БТА.

От всички търсещи убежище у нас на 217 души е предоставен статут на бежанци. В същоот време 692 са случаите на прекратено производство по получаването на такъв статут.

Димитров посочи, че интеграцията на мигрантите на пазара на труда е най-горещата тема в ЕС. Той също така изрази убеждение, че темата за мигрантите изглежда по различен начин в отделните държави, народи, организации, които се опитват да намерят най-важното решение за убежище на всички хора, които бягат от война, природни бедствия и стихии, за да могат да намерят баланса на местните пазари на труда.

Димитров е изтъкнал, че има много добри решения, но за него основното е, че европейските лидери, правителства и Европейският съюз трябва отдавна да намерят решения, които до момента липсват.

Според Пламен Димитров, цитиран в съобщението, за успешното интегриране на пазара на труда е необходим подход, обединяващ множество участници, който включва публични органи, службите по заетостта, социалните и икономически партньори, бизнес организациите, търговско-промишлените предприятия, занаятчийските камари, работодателите, доставчици при образование и обучение и организациите на гражданското общество, при пълно зачитане на ролята и компетентностите на всеки един от участниците, посочва още БТА.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов коментира, че темата за мигрантите вълнува всички в ЕС, но има различни измерения в различните страни. Симеонов е припомнил, че за 2013 г. убежище са потърсили 7000 бежанци, за 2014 - 11 000 души, 2015 - 19 000 души, 2016 - 20 000 души. Крайната цел на мигрантите не е България, тя е различна дестинация, е смята Симеонов, който допълни, че в Центъра за бежанци са настанени над 600 души при капацитет от над 5000 места. Основните групи на мигрантите са от местата с военнополитически конфликти.

Симеонов е допълнил, че за България са нужни висококвалицирани специалисти от мигрантите, които да се интегрират на пазара на труда, но постигането на подобна цел би било много трудно.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 24 май