IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 стартъпа ще имат достъп до 62 млн. лева еврофинансиране

До месец ще бъде открита нова процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност"

14:44 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедура за 62 млн. лева специално за стартиращи предприятия се очаква да подпомогне близо 400 новооткрити фирми. Тя ще бъде открита през юни по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

За това информира бизнеса заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работна среща в Силистра на тема: „Развитие на региона, инвестиции и бизнес климат“, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство.

Пред местните предприемачи бяха представени възможностите за финансиране на проекти и за увеличаване на продажбите чрез инструментите на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Беше обсъдена и възможността за изграждане на индустриална зона в града.

Икономическият заместник-министър посочи, че се работи за облекчен достъп до финансиране на малките и средните предприятия в страната.

"Българските компании ще имат възможност да се възползват от процедури за безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за близо 400 млн. лева през настоящата година, както и от финансовите инструменти, които се предоставят за малък и среден бизнес от Българската банка за развитие, която по плана Юнкер ще издава до 100% гаранции по кредитите за МСП", подчерта Борисов.

По думите му Силистра е сред приоритетните области по ОПИК, а от започването ѝ към момента са сключени общо девет договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с място на изпълнение област Силистра на обща стойност 14,1 млн. лв.

"Разчитаме чрез новия подход за регионална приоритизация да получим повече проекти от регионите", каза още Лъчезар Борисов.

Съветникът на икономическия министър Любомир Ганчев допълни, че по програмата до края на годината предстои процедура за подобряване на производствения капацитет, за която е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване, а други близо 110 млн. лева са предвидени за иновации. 30 млн. лева са средствата за тази година за създаването на клъстери.

Заместник-министърът посети и местно предприятие за производство на елеватори, верижни транспортьори, семечистачни и зърночистачни машини, което изпълнява проект за внедряване на иновации в производството по ОПИК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още