Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

70 работодатели са платили забавени дължими заплати след законови промени

Изплатени са над 600 хил. лева забавени от некоректни фирми възнаграждения 

70 работодатели са платили забавени дължими заплати след законови промени

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След промените в трудовото законодателство от миналата година в защита на работниците и срещу работодателите, които не плащат трудови възнаграждения, вече 70 фирми са платили на работниците дължимите суми. Това отчете пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след работна среща с подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова-Начева, директора на Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите" при несъстоятелност на работодателя Ваня Борисова и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" инж. Румяна Михайлова.

Целта на срещата бе да се оцени как работи новото трудово законодателство, предава БТА.

Анализът показва, че реалностите са много над очакванията на институциите, промените не са козметични, хора с неплатени заплати си получават дължимото, променят се обществените нагласи и вече има нетърпимост към всички "нагли работодатели", които експлоатират труда на работниците, каза Мая Манолова. 

Още по темата

По думите ѝ нито една от мрачните прогнози на противниците на законодателството не се е случила - не е затруднен търговският оборот, не е застрашена работата на Търговския регистър - прехвърлянията на фирми по търговски съображения се случва безпрепятствено, не са и изхарчени и 257-е милиона във фонда.

Ваня Борисова и Мая Манолова отчетоха, че подадените заявления за неизплатени заплати за отминали периоди от началото на годината са около 5000, обработени са около 1900 от тях, изплатените до момента суми са в размер на около 600 хиляди лева, а до средата на годината се очаква да бъдат изплатени около 4-4,5 млн. лева.

Мая Манолова припомни, че на 16 май изтича окончателният срок, в който работници могат да подадат искане за неизплатени заплати и обезщетения за отминали периоди за последните три години - дължими заплати след 1 февруари 2015 година. Тя прикани всички работници, които са обект на трудова експлоатация, да сигнализират институциите. Ако имат притеснения, да го направят пред институцията на омбудсмана, която работи перфектно с останалите институции.

По думите на омбудсмана проблем има с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислени и неизплатени трудови възнаграждения, като в някои от случаите това е от нехайство на работодателя, а в други поради умишлено укриване. В случай че проблемът е законодателен, сме готови да предложим промени в Търговския закон, в Закона за счетоводството за сериозни санкции в тези случаи, каза Манолова.

Изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова посочи, че от инспекцията са предприели бързи действия по новото правомощие на ГИТ - за иницииране на производство по несъстоятелност. В началото на годината имаше около 250 предприятия, които дължаха на работниците си различни суми от забавени възнаграждения, за 22 има събрани доказателства, 16 искови молби са кодирани в съда, обработват се още 6, а в 14 предприятия вървят проверки във връзка със събиране на доказателства, каза Михайлова.

По думите ѝ дисциплиниращият ефект, който се отчита във връзка със законодателството е, че 70 предприятия изцяло са отпаднали от списъка на длъжници към работници и служители.

След инициираните от омбудсмана законодателни промени вече съществува възможност работниците да получават забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания, а ГИТ може да инициира от името на служителите производство по несъстоятелност срещу некоректен работодател.

Когато институциите работят заедно, резултати има, заяви Манолова. По думите ѝ резултатите се изразяват във върнатото чувство за справедливост.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър запозна адвокати с указанията за работата на ДЛР*