IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алфа Рисърч : Доходите на 45% от живеещите в България остават непроменени

Безработните и самонаетите у нас са претърпели най-съществен спад на доходите от началото на извънредното положение

16:00 | 03.05.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти два месеца след началото на пандемията с COVID-19, през които парламентът въведе извънредно положение и беше преустановена дейността на редица бизнеси, а други бяха пряко или косвено засегнати от кризата в страната и Европа, настъпиха редица промени в стопанската активност, организацията на работа, заетостта, доходите и икономическите модели на граждани и бизнес. Редица правителства, вкл. и българското лансираха планове и мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите за преодоляване на последствията от икономическата и социална криза, произтичащи от пандемията. Същевременно към момента липсва цялостна картина какво се случва на микро и макро равнище, какъв е обхватът и мащабът на ефектите от кризата и респективно, на предприетите антикризисни мерки, посочват от Алфа Рисърч.

В периода 13-23 април агенцията проведе първото комплексно паралелно проучване на граждани и бизнес, чиято цел е да събере обективна, надеждна и политематична информация за икономическото състояние на гражданите и стопанските субекти в България, за работния статус, доходи, нагласи и специфични проблеми пред отделните социални групи, да проследи доколко адекватни са предприетите от правителството и съответните министерства социални и икономически мерки, какви са бъдещите очаквания към тях и  възможните социално-икономически промени в следващите месеци.

Настоящият анализ представя основните резултати от проучването сред гражданите. В отделен анализ Алфа Рисърч ще представи резултатите от изследването сред бизнеса. Проучването сред гражданите е представително за пълнолетното население на страната. Реализирано е в периода 13 – 23 април 2020г. сред извадка от 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта. Извадката е стратифицирана по тип населено място, възраст, пол и образование на интервюираните.

Доходите на българските граждани: между задържането и спада

Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад. Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи.

1 1

Кои групи са най-изложени на риск?

В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите. Три основни социално-демографски групи се открояват с най-чувствителна загуба на доходи през периода на кризата: безработните (6% загубили работата си с началото на кризата и 7% - отпреди това), самонаетите (7%) и представителите на свободни професии (7%). Сумарно погледнато, те формират онази една четвърт от българското население, която е претърпяла най-значим спад в доходите си.

Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
Доходите на армията бюрократи със сигурност не са мърдали, така че да, статията е напълно вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празноглави хейтъри пак се наредили да плюят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празноглави хейтъри пак се наредили да плюят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 3
scott
преди 3 години
МРЪСНИ ***!Преди ковида некой получавал 600 кинта и след е останал без изменение?Ама у суперът, вместо за 10, зима същите неща за 20 кинта.***, СТИГА С БОДРИЯ ТОН.АК 47 - вещ от първа необходимост. А вмие сте гадняри с тез, оптимистичните статиес. Щот притъпевате вниманието на харата и ги правите лесни мишени. за грабеж и гаври. че и без съпротива от техна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Всички тия Алфи, Галъби, и Афи са още по-булю, булю от журналистите. Платени поръчки, това е тяхната дейност, нищо свързано със истинската стаитстика. Видяхме много досега и около изборите и около банките, елементарно лъжат користно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ЩЕ ПРИЗНАЯ, ЧЕ НЕ ПРОЧЕТОХ ДО КРАЙ ТАЗИ БОДРЯШКА СТАТИЯ ВНУШАВАЩА НИ НЕЩА НЕСЪОТВЕТСТВАЩИ НА РЕАЛНОСТТА!!Дори да се приемат данните за истински , те са МОМЕНТНО СЪСТОЯНИЕ с трайна тенденция към влошаване. СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЛОКИРАНА И НЕ РАБОТИ!!!БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ И В ТЯХ НЯМА БОЛНИ!!!Здравния министър и щаба му създадоха такъв страх с ИСТЕРИЯТА си , че убиха не само ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО , но и ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС.Унищоженият с правителствени заповеди ДРЕБЕН и СРЕДЕН БИЗНЕС едва ли ще се възползва от предложените му от Борисов и компания БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ. СКОРО ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ БОРБАТА И МЕРКИТЕ КОИТО ВЗЕХА ЩАБА И ПРАВИТЕЛСТВОТО. Бодряшки изследвания като това едва ли ще променят нещо от задаващата се икономическа криза. КОЙ ФАЛИРАЛ Е ЛУД ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ КОИТО НЯМА КАК ДА ВЪРНЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Ако доходите на 45% от живеещите в България - пенсионери и рооми, остават непроменени, какво да кажат останаите 55 процента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Платена манипулация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още