Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог

Най-важното е, че двете страни започват процес на търсене на решение, изтъква Любомир Кючуков

Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог

Снимка: Министерски съвет

Срещата между премиерът на България Кирил Петков и македонския министър-председател Димитър Ковачевски поставя началото на нов вид диалог, заяви пред БНТ Димитър Гърдев от "Има такъв народ". По думите му няма значение кой е отишъл пръв, щом исканията на България се удовлетворяват. Това говори за наличието на нова обстановка и за това, че предприетите действия водят до резултат. 

Още по темата

"Най-важното е, че започва процес на търсене на решение, ангажиращ двете страни. Това отсъстваше на политическо ниво. Азбучно правило в дипломацията е, че активната страна при едни преговори, която предлага рамката и проекта за решение, тя обикновено е тази, която има предимство", посочи от своя страна анализаторът Любомир Кючуков.

Той изрази мнение, че оценката на това посещение беше априорна и беше направена още преди неговото осъществяване. "Тя беше по отношение повече на факта, че има посещение, отколкото на евентуалните резултати, които се случиха. Очевидно е, че има диалог" коментира той.

Гърдев е категоричен, че не може да се говори за никаква задкулисна договорка.

"Това, което виждаме, е удовлетворяване на едно от исканията на България и то много важно. То е свързано даже и с езика. И ще видите как в Историческата комисия ще има също пробив, защото отказът от териториални и малцинствени претенции говори точно за това. Цената е разбирателството и постигане на напредък в преговорите на самата Северна Македония", заяви Димитър Гърдев.

Според Любомир Кючуков с това посещение се предлага и едно много по-широко активно сътрудничество, което да създаде позитивна обстановка за преговори.

"Без решаване на въпросите за историята не може да се постигне съгласие. Въпросът е, че отношенията между двете ни страни не могат да се сведат само до спорове. Ако ние замразим всички други сфери на двустранно сътрудничество, докато се решат спорните въпроси, това би изглеждало много странно", поясни Любомир Кючуков.

Той отбеляза, че между двете страни трябва да бъде възстановено доверието, за да бъде постигнато споразумение.

Гърдев посочи, че е необходим много интензивен диалог, който да е видим и за двете общества, както и за нашите партньори от Брюксел и САЩ, за да се види кой спира процеса.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи