Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Атанас Запрянов: Тероризмът остава основният геополитически риск за България

За изграждане на способностите е необходимо стабилно финансиране, заяви заместник-министърът на отбраната

Атанас Запрянов: Тероризмът остава основният геополитически риск за България

Заседанието на КСНС, 19 април 2018 г. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Тероризмът и бежанските потоци остават основният геополитически риск за България, заяви пред БНР заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод последния свикан от президента Консултативен съвет за национална сигурност.

Основната причина за свикването на този съвет не беше състоянието на Българската армия, а влошената геополитическа обстановка във връзка с нанесените удари в Сирия и въобще развитието на войната там.

„Тероризмът остава основният геополитически риск за нас като непосредствена заплаха за нашата територия и бежанските потоци евентуално, които биха се развили отново във връзка с кризата в Сирия“, смята Атанас Запрянов.

„Трябва категорично да кажем, че обсъждането на състоянието на нашите въоръжени сили по никакъв начин не означава, че нашето политическо и държавно ръководство е видяло някаква непосредствена военна заплаха за нашата територия, но моментът е бил подходящ да се обсъди и тази тема“, добави още той. 

Още по темата

По повод на кадровото състояние на Българската армия, заместник-министърът обясни: „През 2017 г. са освободени около 887 души, които са навършили години за пенсия или са пожелали да се уволнят и тази година имаме още 205 души, до края на годината може би още 91 души ще напуснат армията“.

„Но забележете, че след КСНС през миналата година неговите решения да възстановим битката за персонала в армията доведоха до това, че правителството увеличи парите за личен състав и само допълнително за 2018 г. са разчетени пари за попълване на 1300 бройки. Ако за две години имаме 1000 души, които са излезли, ние имаме стартирани процедури миналата година и реално назначени около 500 души“, каза Запрянов.

Освен това е започнало набирането на  още 626 длъжности, а предстои до края на годината да бъдат обявени конкурси за още 174 длъжности.

На базата на инвестициите в персонал сме успели горе-долу колкото напускат, толкова и да наемем, отбеляза той.
Атанас Запрянов уточни, че конкурсите не са само за наемане на войници, но и на офицери, които да бъдат назначени повторно на военна служба.

Той бе категоричен, че есента ще започне преглед на отбраната и 2019 г. ще бъде посветена на преглед на състоянието на сектора.

„Бюджетът ще играе основна роля, той е основният параметър, по който ще трябва да планираме и, ако нямаме стабилност във финансирането, няма да имаме стабилност и в изграждането на способностите“, посочи заместник-министърът на отбраната.

Той заяви още, че проектът за придобиване на нов многоцелеви самолет е минал цялостно съгласуване във всички структури на министерството и вече е на междуведомствено съгласуване в Министерски съвет (МС). До две седмици се очаква МС да се произнесе, а след това и парламентът.

„Политическото внушение, че правителството се е отказало от модернизацията, не отговаря на истината. Ние за първи път се сблъскваме в нашите въоръжени сили с толкова мащабна модернизация, за толкова много пари. Оказа се, че Министерството на отбраната няма достатъчен капацитет да се справи с тази задача. Проектите не са на трупчета“, подчерта Атанас Запрянов.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?