IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиопревозвачите ще докладват на ДАНС данни за пътниците

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”

16:31 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Летище Пловдвид</em></p>

Снимка: Летище Пловдвид

Въздушен превозвач, който не предостави на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) данните за пътниците и за екипажа, ще се наказва с глоба от 6 хил. до 10 хил. лева. Това записаха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за ДАНС, съобщава агенция „Фокус“.

Същата глоба ще се дължи, ако превозвачът предостави непълни или неточни данни или ги предостави след изтичането на срока. За неизпълнение на закона депутатите решиха глобата да бъде от 500 до 1000 лева.

Според промените резервационните данни на пътниците и екипажа ще се съхраняват от Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС 5 години след получаването им. Данните се деперсонализират, като могат да се разкрият в случаи на реална заплаха. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението, обработването и защитата на личните данни. 

Освен това превозвачите ще трябва да предават на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. При данни за реална заплаха от извършване на престъпление въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено, става ясно още приетите промени.

Измененията предвиждат още Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС да извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още