IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: България е единствената в Европа, която се справи с мигрантите

Народното събрание обсъжда бъдещите действия на правителството във връзка с мигрантската криза в Европа

13:02 | 20.07.18 г. 1
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

България е единствената страна в Европа, която се справи с мигрантската криза и получава признание за това, заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Той участва в дебати във връзка с бежанската вълна и действията на правителството.

Капацитетът на центровете за бежанците е запълнен на 10-12% и има почти нулев натиск по границите. Премиерът посочи, че страната е получила искане от италианския премиер Джузепе Конте да приемем мигранти от спасения от Frontex кораб в Средиземно море, но София е отказала.

В своето изказване пред депутатите премиерът посочи, че канцлерът Ангела Меркел е била хваната в капана на бежанската криза с кадрите на удавени деца и бедстващи хора по бреговете на Европа. Това е била причината да отвори границите си за мигрантите.

БСП поиска със специално решение парламентът да забрани на Министерския съвет да сключва двустранни договори за връщане на бежанци, както и да представи проект за реформа на Дъблинското споразумение. В деловодството на Народното събрание беше внесено и алтернативно решение от ГЕРБ. В него се иска правителството да действа в съзвучие с решението на Европейския съвет от последното заседание на лидерите на общността.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче беше категорична от парламентарната трибуна, че не не е ясно какво е решението на ЕС по темата. Според ГЕРБ обаче тяхното предложение е устойчивото решение на темата. Като лидер на партията Борисов предложи депутатите да гласуват предложение, при което българското правителство да не взима никакви решения в областта на миграцията без одобрение на Народното събрание.

Заседанието за кратко беше прекратено, след като лидерите на парламентарни групи се събраха на извънреден председателски съвет, за да обсъдят проектите и да се потърси обща позиця.

Корнелия Нинова посочи, представяйки мотивите на БСП, че миграцията разделя Европа и въпреки това в новата Многогодишна финансова рамка на ЕС са предвидени повече пари за интеграция на мигрантите - от 6 млрд. евро до 10,4 млрд. евро, а тези средства се взимат от Кохезионната политика и парите за селското стопанство, както и от други области.

С това Брюксел стимулира идването на мигранти, а не ги ограничава, каза Нинова.

Тя критикува и действията на правителството по отношение на ограничаването на миграцията, както и неясната позиция дали страната ни ще приеме мигрантите, които са регистрирани в България, а след това са се заселили в други страни от общността.

"В България се ширят всякакви страхове, манипулации и спекулации", заяви още лидерът на БСП, посочвайки, че в обществото например се говори за опити да се заселят бежанци в Странджа и по тази причина в момента там се избиват животните.

От 2013 година, тоест от т.нар. Арабска пролет, темата за миграцията се обсъжда на всеки Европейски съвет, отбеляза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него тогава България не е реагирала добре на бежанската вълна. Той цитира стратегия за миграцията, изготвена от кабинета "Орешарски" , според която бежанците могат да допринесат за равновесие на пазара на труда в България.

Има приемственост от следващите кабинети на ГЕРБ по тази стратегия, посочи Цветанов.

Темата за миграция е националнотговорна политика и не трябва да се заиграваме със страховете на хората, призова още той.

Бойко Борисов пък посочи, че всички правителства не са били подготвени за бежанската вълна и призова по темата да не политизира и да се търси кой е по-виновен. Кабинетът "Орешарски" са допуснали 20 хил. мигранти, а правителствата на ГЕРБ - 40 хил. "Ако бяхте още малко на власт, щяхте да допуснете 60 хил. и вината щеше да е изцяло ваша", обърна се той към левите депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 5 години
по точно, БГ е единствената страна в ЕС в която дори емигрантите не искат да ходят!Когато си на последно място по жизнен стандарт ик. мигранти не са са заинтересовани, ама изобщо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още