Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БДЖ получи предсрочно и последните два локомотива Siemens Smartron

В железопътния холдинг очакват значително подобряване на времето за пътуване, намаляване на натрупаните закъснения, както и по-малко аварийни повреди

БДЖ получи предсрочно и последните два локомотива Siemens Smartron

Снимки: БДЖ

БДЖ получи последните два нови локомотива Siemens Smartron в изпълнение на договора с компанията ДЗЗД „Сименс Трон“ за доставка на общо 15 от тях. С пристигането на тези два локомотива договорът е изпълнен предсрочно, преди края на тази година, съобщи железопътният холдинг.

Още по темата

Чрез доставката на новите локомотиви и изпълнението на ремонтната програма железниците вече разполага с необходимия ресурс за изпълнение на графика за движение на влаковете, след като е преодолян системният недостиг на локомотиви.

В БДЖ очакват значително подобряване на времето за пътуване, намаляване на натрупани закъснения от недостиг на тягов подвижен състав, както и по-малко аварийни повреди.

Двата най-нови локомотива „Смартрон“ ще носят имената на българските владетели цар Константин Тих Асен и цар Борис III. Всеизвестен факт е, че цар Борис III е бил изключително голям любител на железницата, радетел за нейното развитие в България и правоспособен машинист на парен локомотив.

Пускането в движение на новите два локомотива стана в локомотивното депо в Подуяне в присъствието на специално поканения от БДЖ наследник на царското семейство Н.В. Симеон Сакскобургготски. Той припомни, че локомотивното депо е мястото, което цар Борис III често посещавал, за да следи процеса на работа в железницата.

Всички локомотиви „Смартрон“ на БДЖ разполагат със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява историческа информация за българските железници.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки „Смартрон“ е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: Не се очаква инфлацията у нас да прехвърли 10%