IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Доходите в България са най-ниски в Европейския съюз

Безработицата в страната е под средната за ЕС, отчете още министърът на труда

09:51 | 11.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Доходите в България са най-ниски в Европейския съюз. Това призна социалният министър Бисер Петков по БНТ. По думите му тъкмо това е и предизвикателството пред всички политики - да се работи за повишаване на доходите на българите.

Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост, посочи Петков.

Той обаче припомни, че за да са устойчиви заплатите, техният ръст трябва да почива на ръста на производителността на труда. 

Що се отнася до пенсиите Бисер Петков заяви, че те са нетрудов доход, но при ниски доходи не можем да очакваме високи пенсии. От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен стаж, което ще доведе до ръст с 3,8%, припомни той.

Безработицата в България е под средната за ЕС, отчете още министърът на труда. Според него това означава, че икономиката се развива добре, а пазарът на труда изпитва по-скоро недостиг от работна сила.

Относно предстоящия край на европредседателството на България Бисер Петков обясни, че според него сме успели да се справим. Това, което предстои на 21 юни, е редовно заседание на Съвета на министрите в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно. Много важен е оставащият един месец от председателството ни, обясни Пеков и изтъкна, че посред него реална промяна настъпва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 40 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Това звучи като, къщата ми в Бевърли хилс е най малката в квартала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 0
ert
преди 5 години
Ниските доходи били предизвикателство, обаче какво се прави по въпроса?Като са най-ниски доходите, да не би да нямаме най-високите данъци върху бедните, като 20% ДДС за единия хляб дори? Или да имаме необлагаем минимум за ДОД? Ами не, щото сме си само с предизвикателството ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Цветя, рози и еднорози. Ама пак бедни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още