IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир

ЕС да положи усилия за нормализиране на отношенията с Турция, призова премиерът на неформалната среща на министрите на отбраната на страните от Евросъюза в София

10:58 | 05.05.18 г. 5
<p>
	Премиерът Бойко Борисов присъства на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК.&nbsp;<em><span lang="bg-BG">Снимка: МС</span></em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Премиерът Бойко Борисов присъства на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК. Снимка: МС

 

Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от Западните Балкани към нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в София.

Срещата е подготвителна по темите от дневния ред на Съвет "Външни работи/Отбрана". Ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с развитието на инициативите по прилагането на приоритетите на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, отношенията ЕС - НАТО, военни операции в рамките на ОПСО, съобщава БТА.

Пред министрите и другите участници Борисов посочи, че България активно модернизира въоръжените си сили, повишава възможностите на армията и в следващите години за проектите за нов изтребител, сухопътна техника и кораби има ясни програми и възможности на бюджета да ги покрива. 

Къде по-добре да говорим за мир, отколкото пред военните министри, посочи Борисов, който отбеляза важността и усилията за мир в региона.

Благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на г-жа Могерини, на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме тази тема на масата, посочи Борисов. Защото като гледам, добави премиерът, много от вашите армии със своите контингенти все още сме заедно, тъй като и България участва в Босна и Херцеговина, в Косово и на други места. Дори не е затворена страницата за Балканите. Тези предизвикателства налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви рискове и за колко кратко време могат да се развият на Балканите, коментира Бойко Борисов.

Аз искам да помоля за вашата подкрепа, защото никой по-добре от вас не познава военните опасности, опасността от война на Балканите, и когато с вашите правителства обсъждате темата, ви моля да не я подценявате, обърна се българският премиер към участниците в срещата.

Бойко Борисов посочи общата европейска отбрана, заделяните фондове, усилията, които се влагат, като положителна стъпка напред, но не и всичко, което може да се постигне. Във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, в кооперирането по отделните видове и родове войски и съответно техниката, която е необходима за тях.

Два процента от БВП са много пари и годишно сигурно, ако погледнем бюджета като БВП на всички държави, ще излязат трилиони за въоръжение. Не смятам, че е нужно всяка държава да купува от "щанда на килограм", може и колегите от НАТО, а и колегите в ПЕСКО да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет, ние сме на Черно море, с Гърция сме на южната граница, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда, за да може да запази своя отбранителен капацитет, учените и инженерите си, които работят в тази промишленост. И, разбира се, да ни гарантират общата сигурност, добави премиерът.

Можем да се справим с всякакви предизвикателства и истински се надявам и в днешния ден и в разговорите ви да стигнете до още по-голямо задълбочаване на нашата обща европейска отбрана, каза премиерът.

Борисов добави, че за това има огромни възможности, като напомни, че в Европа се произвежда една от най-добрите военни техники в сферата на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите, и ако нещо може да развива нашия потенциал, да открива работни места, парите да остават в европейската икономика, това би било добре за всички.

Премиерът отново изтъкна и важността на усилията за нормализиране на отношенията с Турция.

Много пъти на Европейски съвет съм поставял въпроса - ако Турция е толкова неприемлива и се води толкова тежка реторика между големите и напреднали в икономическо отношение държави в ЕС, не казвам, че без право - точно обратното, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция - но в същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, убеден е премиерът Борисов, защото, по думите му, иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни. Затова ви моля, едно е политиката, публичната реторика, да се харесваме на избирателите си, но искам да съм убеден, че южния фланг на НАТО е напълно защитен, защото България се намира тук, заяви Борисов. 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини благодари на премиера за присъствието му, като добави, че то показва значението, което той отдава на общата работа в областта на отбраната. Това е много важно за нас, каза Могерини, като благодари също за отличното по думите й европредседателство на България и за сътрудничеството при подготовката на днешната неформална среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масоните създават всички войни, конфликти, интриги, манипулации, дезинформации, хаос, тероризъм, бедност, болести и т.н., или по-точно ниското им егоистично ниво на съзнание, егрегорът на кретено-масонският капитализъм ще бъде унищожен, както и тъпата им секта, заедно с всички *** религии и хора, които създават с ограниченият си начин на мислене и подкрепят или следват тази *** идеология водеща само до негативни последствия за цивилизацията и живота на планетата като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
След 20 години военните ще служат само и единствено да спасяват хора в бедстващи райони заради планетарните промени, това ще е първият случай в историята, в който хората ще се радват да виждат военни и военна техника в близост до своите домове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Специално пък Турция я чакат както наводнения, така и земетресения, както казвах, тази абсурдна и бавно развиваща се в съзнанието цивилизация, заедно с целият кретено-масонски капитализъм, ще бъдат заличени от лицето на Земята завинаги. Мултиизмерни космически процеси за смяна на парадигмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та специално Европа ще е жабешко блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Целите мир с постоянно източване и разграбване на региона и средната класа, така ли, Бойче, единственото което ще постигнете е до 2030-та България да е един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, че даже и здрави, а останалото от страната деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, БГ бизнес - този на българи, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както го правеха досега, особено в ромската провинция и особено в производството, няма да остане никаква средна класа, тази която я имаше досега предстои да се пенсионира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет българските кретено-масони и съучастниците им политици унищожили България за последните 30 години ще ги събират на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове, който създаде изкуствен ръст на икономиката за известно време от почти 4%, предстои да изгърми, всяко тиквено чудо за 3 мандата. Предстои да изгърми и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм, особено на фона на планетарните промени в следващите години, когато климатът ще става все по-агресивен и динамичен, независимо вече от действията на човека, а земетресенията все по-често явление, мултиизмерни космически процеси, от които в момента мн малко хора разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още