IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов пред синдикатите: Трябва да се работи за увеличаване на доходите на хората

Синдикатите връчиха декларация на премиера за социалните реформи в Западните Балкани

11:50 | 16.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Трябва да се работи за увеличаване на доходите на хората, посочи премиерът на страната Бойко Борисов и подчерта, че правителството работи и със синдикатите, и с работодателите в тази насока. Това стана по време на срещата му с президентите на Регионалния синдикален съвет "Солидарност" и двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" - Любослав Орбович, Пламен Димитров и Димитър Манолов, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Крайната цел е по-добро възнаграждение, повече пари да остават при работещите", е казал Борисов.

На срещата, която е била фокусирана върху социалния аспект при интеграцията на страните от Западните Балкани, е присъствал и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който е отбелязал важността на сътрудничеството между страните от региона. 

Акцент е бил поставен и върху усилията и ангажираността на България за европейската интеграция на региона, а като ключови фактори за това са били посочени проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

На срещата синдикатите са заявили, че настояват да участват в процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС, за да ги предпазят от грешки в социалния аспект.

Социалните партньори трябва да участват в процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС, за да бъдат предпазени държавите от региона от грешки в социалния аспект на присъединяването. Това заявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Това е и основното искане на всички синдикални лидери от Западните Балкани, отразено в декларация от Международната синдикална конференция "Гласът за интеграция на Западните Балкани", която се проведе наскоро в София. Декларацията е била връчена на премиера, предава БТА.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че срещата днес е част от събитията под знака на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и е продължение на синдикалната конференция за интеграция на Западните Балкани. На срещата са обсъдени теми за цялостната интеграция на държавите от региона чрез развитие на транспортна, дигитална инфраструктура и човешка свързаност, каза министърът. По думите му е обсъдено и продължаващото засилващо се сътрудничество както между синдикатите и работодателските организации на Балканите, така и между държавните институции. Заявено е, че опитът в процес на присъединяване на последните държави, които са се приобщили към ЕС, трябва да бъде приложен и по отношение на Западните Балкани, като стремежът е да не се повтарят грешките.

Лидерът на независимите конфедерации от Сърбия Любослав Орбович заяви, че всички синдикати от региона искат изграждане на транспортни връзки и такива за инфраструктура. Той благодари за българската подкрепа по пътя на евроинтеграцията на Западните Балкани. Орбович изрази надежда, че подкрепата ще осигури нарастване на инвестициите, транспортна свързаност, подобряване на социалните контакти.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че искат от премиера Бойко Борисов да запознае лидерите на ЕС и Западните Балкани с ролята на социалните партньори в процеса на присъединяване. Според него решаваща е била ролята им при подготовката за хармонизиране на законодателството, за да станат реформите възможни и поносими. Синдикатите искат още утре държавните глави да чуят гласът им за нужните умения и квалификации на работниците, които трябва да бъдат развити в Западните Балкани, така че дигиталната свързаност в региона и възможността за инвестиции в нови високотехнологични производства да бъдат гарантирани. Те приветстват очакваното развитие в декларацията на лидерите за регулярност на срещата на върха и настояват преди всяка среща, която се очаква да е на около две години, да има среща на социалните партньори в региона.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е нормално синдикатите да поставят на преден план социалния аспект на присъединяването на Западните Балкани, защото той е една съществена част от този процес. Всички знаем, че по пътя на присъединяването допуснахме и някои грешки, отбеляза Манолов. В отговор на въпрос кои са тези грешки, Пламен Димитров каза, че в началото на пенсионната реформа са допуснати такива, като не е проучен добре опитът на Западна Европа. По думите му тристълбовият модел не е доказал, че е най-добрият, има по-добри капиталови колективни схеми. Димитър Манолов посочи, че не е било добре хармонизирано и законодателството по отношение на организацията на работното време, той даде за пример нощният труд. 

Синдикатите очакват от премиера и от социалния министър да бъдат лидери по темата за възходяща конвергенция на заплатите в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Досега синдикатите са с мълчаливо поведение, че за хората най-големия враг е поведението на Централната банка да работи без защита срещу щетите от въведената парична единица.Запазването на държавната грешка е най-сигурният начин за увеличаване на страданията на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още