Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов заплаши нелегалните търговци с арести

Моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло, обяви премиерът

Борисов заплаши нелегалните търговци с арести

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Арести, затваряне на обекти и солени глоби очакват някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол, ако не спазват законите. Същата съдба е отредена и на фирмите, които търгуват с горива. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов по време на форум, посветен на борбата с контрабандата на тютюневи изделия.

През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са стотици милиони повече в бюджета, каза още министър-председателят, цитиран от БТА. По думите му това показват и справките на финансовото министерство. С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали. Той добави, че политическата воля е важна. Също е важно, че в МВР, в гранична, в данъчна полиция имат капацитет, с който да вършат успешно работата си.

Премиерът Борисов изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки.

"Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50% повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", допълни Борисов. 

Премиерът заяви, че по същата схема се контролират горивата. Борисов е убеден, че новата наредба за видеонаблюдението ще помогне в борбата с контрабандата и този сектор. „Не може да искаш да правиш профилактика на измервателните уреди когато ти идва танкер, може преди или след това. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум и вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии и търговията след това. Аз съм убеден, че в рамките на няколко месеца и резултатите от горивата ще бъдат същите. Мога да ви обещая", категоричен бе Борисов.

„Тези, които не се съобразиха в цигарената сфера са в арестите, в алкохолния бизнес – в арестите. Толкова успешно работят службите – моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло”, каза още премиерът. 

Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Данните показват, че делът на цигарите, непредназначени за местния пазар, е 4,4% за четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е намаление с 0,9 на сто спрямо третото тримесечие на 2019 г. Както и предишни години най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12 на сто, Плевен, 10,7 на сто, Перник 9,3 на сто и други. Най-малко нелегални цигари има в Добрич и Габрово – 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари. 

Основните изводи са, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи от тютюневи изделия в бюджета: от 2,304 млрд. лева през 2016 г., 2,238 млрд. лева през 2017 г., до 2,536 млрд. лева през 2018 г., което е рекордно високо ниво, посочиха представители на "Инициативата срещу незаконната търговия".

Борисов съобщи още, че Българската петролна и газова асоциация са предоставили списък със съмнителни бензиностанции, които в момента се проверяват от полиция, НАП, пожарна и други институции и резултатите ще бъдат оповестени утре.

Относно проблемите с Наредба Н-18, премиерът коментира, че съпротивата срещу новите правила за касовите апарати се дължи само на желание за укриване на оборот и отсрочката за бизнеса не означава, че ще има промяна.

„Всички ходите в ресторанти, всички ходите в хотели и знаете къде колко касови бележки се издават. После излизат и казват „Държавата да ми направи пътя”, „Държавата да ми направи канализацията”, „Държавата да ми направи осветлението пред обект”. Онлайн търговията също считат, че не трябва да плащат данъци”, категоричен е министър-председателят.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Колегиален съвет към контрабандисти и сив бизнес - от премиер. Коментара е излишен :)
1
 
33
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
а КОГА ЩЕ СПРЕ С ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ КРАЖБИ ПРЕЗ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО И РЕМОНТИ НА НАШИ ФИРМИ ,ЧЕ И МНОГО НЕКАЧЕСТВЕНИ ПРИ ТОВА............А МЪРШООО ГЕРБАДЖИЙСКА
2
 
28
 
1
преди 2 години
Борисов заплаши нелегалните търговци с арести А за полу-легалната търговия с оръжие, Мафията нещо ще рече ли?!

Още от Икономика и политика
Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 г.