Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БТПП: Половината фирми изпускат поръчки заради летните отпуски

20% от работодателите имат практика да дават допълнителни дни отпуска, за да мотивират служителите си, показва проучване на бизнес организацията

БТПП: Половината фирми изпускат поръчки заради летните отпуски

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още по темата

Една втора от фирмите пропускат поръчки по време на летния сезон, тъй като по-голяма част от служителите им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), публикувано на сайта на бизнес организацията, направено по поръчка на в. „Монитор".

Допитването до бизнеса е на тема „отпуски и работен режим през летния период", като се оказва, че половината анкетирани изпитват трудности в месеците юни и юли заради многото отпускари.

26% от мениджърите се оплакват, че заради болнични и липса на кадри компаниите им пропускат да реализират по-добри резултати.

Други 25% от фирмите също отчитат, че почивките не се отразяват много добре на бизнеса им, но рядко пропускат поръчки.

Около 20% от работодателите имат практика да дават допълнителни дни отпуска на служителите си, за да са по-мотивирани, отчита анкетата.

 

Планиране на отпуските

Въпреки че графиците за отпуските вече не са задължителни, 44% от фирмите ги изготвят и планират спрямо поръчките. Това означава, че фирмите имат добра вътрешна организация, но и натоварват останалата част от екипа, която замества. Графиците за отпуските очевидно играят важна роля в по-големи предприятия с повече персонал и по-големи обеми продукти или услуги, отчитат от БТПП.

Близо 20% от анкетираните работодатели пък са въвели ограничения в ползването на летните отпуски - примерно брой дни, в които почивката се ограничава.

Но колко време ни е необходимо, за да разтоварим след една тежка работна година? 30 дни без работа, без ранно ставане, без бързане към офиса и без нерви. На море, на планина, дори вкъщи, но далече от служебния телефон и лаптопа. Едва ли има нормален човек, който да не поиска това с две ръце. „Би било добре, но няма как да стане", категорични са например в строителния сектор. Там се почива основно зимата, но и тогава е само за няколко дни.

Повече от 20 дни, взети наведнъж като летен отпуск, са рядкост за бизнеса – едва при 4% от анкетираните фирми има такава практика. Това са компании, ангажирани в сферата на образованието и някои производства.

Този избор правят и фирми, които работят на ишлеме – производство на текстил и облекло, производство на перилни препарати, електрически уреди, където обичайно цялата фирма излиза наведнъж в отпуск и се прекъсва дейността на определен период.

От проучването на БТПП става ясно, че предприятия, които затварят за определен период, по-скоро са рядкост.

Продължителност на почивката

Обичайно в летния сезон от пет до десет дни взимат преобладаващата част от заетите (при 68% от анкетираните работодатели) и това е напълно обяснимо. От една страна е достатъчно време за почивка, а от друга и период, в който липсата на човек от персонала няма да затрудни дейността на фирмата. Тези служители, които взимат до пет дни отпуск, правят поне няколко пъти излизане в годишна почивка. Но това от една страна води до непълно възстановяване на служителите, а от друга се накъсва работният процес, смятат анкетиранети.

Кратко, но не прекалено кратко. Почивка от два -три дни не е почивка, показват и проучванията на БТПП.

Според синдикалисти, диетолози и изследователи, за да отпадне напрежение трябва поне една седмица човек да се отпусне, докато изчезне напрежението – психическо и физическо. Та чак след това, в оставащото време, да започне да си почива и да трупа нови сили.

Контрол върху болничните

Наблюденията на бизнеса показват, че въпросът с контрола върху взетите болнични се нуждае от засилване заради съмнения за взет болничен след отпуската като начин за удължаване на почивката.

Масовият случай на издавани болнични листове е за три дни, обезщетението за които е за сметка на работодателя. Мярката беше приета преди години като временна мярка, но остана постоянна, припомнят от браншовата организация.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов контролът за верността на болничните листове може да се осъществява само от квалифицирани медицински специалисти, с каквито работодателят по правило не разполага.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
7
 
2
Miraka до: neverland
преди 2 години
Няма профилна снимка
А заради Съботите, Неделите и 8 часовият работен ден колко поръчки се изпускат не ми се мисли направо :)
0
 
7
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Да, и заради местните ни празници също пропускат. Ясна е приказката...
Работодателите винаги ще говорят така, защото това им е работата, да казват колко много се почива, колко много се плаща, как не били качествени служителите. Няма лошо, не говорят, просто като се знае каква им е отправната точка е лесно да се прецени колко са им "обективни" анализите.
Нека да питат работодателите във Франция или Германия колко поръчки изпускат заради отпуските на служителите. С подусловие да предложат намаляването им :) Да беее :)

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България