IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отчита лек спад в износа на оръжие през миналата година

Експортът през 2011 г. надхвъря 231,3 млн. евро, отчете междуведомствената комисия за експортен контрол

14:35 | 18.07.12 г.
България отчита лек спад в износа на оръжие през миналата година

През миналата година общата стойност на реализирания износ и трансфер на оръжия от страната достига 231, 4 млн. евро. Най-големи количества са експортирани за Ирак, Индия, Алжир, Афганистан и Египет. За сравнение през 2010 г. този експорт е достигнал близо 260 млн. евро.

Данните са представени в приетия днес от кабинета доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение за работата й през 2011 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

За отчетния период комисията е издала 671 разрешения за търговия, от които 406 са за износ и трансфер на оръжия от територията на България. Най-много експортни разрешителни и лицензи за трансфер са издадени за Египет, САЩ, Индия и Афганистан.

Издадените лицензи за оръжеен внос и трансфер в България са 265 броя с обща стойност на одобрените сделки за над 176,5 млн. евро. Основните вносители са САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.

Реализираният внос и трансфер на оръжия през миналата година надхвърля 116, 8 млн. евро, като основните доставки са били от Франция, Италия, Германия, Сърбия и Полша.

Преобладаващата част от този внос е бил предназначен за модернизацията на българската армия. Другата част е от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар, и от боеприпаси с цел унищожаване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още