IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще търси съдействие от Румъния по процедурата за пакета "Мобилност"

Целта е законодателното предложение да бъде отложено, заяви Росен Желязков

18:00 | 26.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МТИТС</em></p>

Снимка: МТИТС

България ще разчита на румънското председателство, за да остане гласуването на пакета „Мобилност 1“ за автомобилните превози за следващия Европейски парламент (ЕП), стана ясно на брифинг на транспортния министър Росен Желязков.

Припомняме, че само два гласа не достигнаха вчера, за да отпадне пакетът от дневния ред на ЕП, а трима български евродепутати отсъстваха от заседанието. Така предложението ще бъде гласувано на пленарно заседание в сряда, като се очаква протест на български превозвачи в Страсбург. 

Предложенията на френския президент Еманюел Макрон бяха заявени като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

„Ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност 1“, каза министърът на транспорта, цитиран от „Фокус“.

„Първо трябва да видим дали пакетът ще бъде в дневния ред, защото ще има още едно гласуване. Ако бъде в дневния ред, трябва да видим какви текстове ще бъдат гласувани“, допълни Желязков.

По думите му трябва да се изясни какъв ще е окончателният текст, който ще излезе в отделните директиви и регламенти.

Това означава, че ще се отиде на триалог, който България иска да не се проведе, стана ясно от коментара на министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още