IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата на чужденци в България са в по-малък риск от бедност от местните

В Европейския съюз статистиката показва обратната тенденция

16:56 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Децата с поне един родител чужденец в България са в по-малък риск от бедност (9,8%) от децата с двама родители български граждани (над 30%), показват данни на Евростат за 2016 г. 

Средно в Европейския съюз (ЕС) статистиката показва обратната тенденция –  почти два пъти повече са децата в риск от бедност с родител чужденец (35,8%) в сравнение с децата на местни жители (18,8%). Това е валидно за всички страни членки, с изключение на Латвия, Полша, България и Унгария.

В Швеция децата на чужденци са в шест пъти по-висок риск от бедност спрямо децата с местни родители. Същите значителни разлики се наблюдават  в Словения (над  4,7 пъти), Дания (3,9 пъти), Австрия и Финландия (и в двете по 3,5 пъти).

Рискът е бедност е бил най-висок за децата на чужденци в Швеция (58,1%), Испания (57,5%) и Литва (55,8%).

Страните, в които децата на родители с местно гражданство са в най-висок риск от бедност са Румъния и България. Най-малко застрашени от бедност са децата на чуждестранни граждани в Унгария (9,6%), България (9,8%) и Полша (10,4 %).

Деца (0-17 г.) в риск от бедност в ЕС през 2016 г. Източник: Евростат 

риск риск

*Данните за Румъния и Словакия са непълни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още