Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите ще контролират сделки с имоти на забранени за приватизация компании*

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за приватизацията

Депутатите ще контролират сделки с имоти на забранени за приватизация компании*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от БСП. Текстовете бяха гласувани с пълен консенсус, предаде БТА. 

Целта на промените е да се сложи край на практиката обособени части от държавни дружества, които са в забранителния за приватизация списък, да се продават без знанието и санкцията на Народното събрание.

Още по темата

Социалистите се опасяват, че има риск предприятия от забранителния списък да се превърнат в кухи структури с разпродадени активи, пише в мотивите на проекта. 

„Така ще бъде затворена възможността за злоупотреби и за заобикаляне на волята на законодателя поради недостатъчно ясния досегашен текст на закона“, заяви в пленарна зала социалистът Кристиан Вигенин, цитиран от пресцентъра на БСП. По думите му вече няма да може ключови дружествата от забранителния списък да бъдат лишавани от най-апетитните им обособени части, зад гърба на парламента.   

Вносителите подчертаха, че повод за предложените промени е станал случаят с приватизацията на бизнес клуб „Бояна“ като обособена част от „Агенцията за дипломатически имоти в страната“ ЕООД. 

Започнатите до влизането в сила на промените процедури от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще се довършват по новия ред.

*Новината е допълнена в 16.17 ч. с коментара на Вигенин.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Р. Радев: България се утвърждава като регионален технологичен лидер