Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите връщат Бюрото за защита на свидетели на правосъдното министерство

При второ четене на промените в Закона за защита на лица правната комисия на парламента го иззе от главния прокурор

Депутатите връщат Бюрото за защита на свидетели на правосъдното министерство

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правната комисия в парламента окончателно прие промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат Бюрото по защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство, съобщи Dnes.bg.

Това стана с гласовете на депутатите от "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се, БГ,Ние идваме!", а от ГЕРБ и ДПС не участваха.

Около три часа бяха нужни на депутатите, за да гласуват всички текстове. В началото на заседанието се стигна до размяна на обидни реплики. Напрежението нарасна заради предложения за промяна в дневния ред и процедурни правила.

„Тъжно е за хората и семействата им, но това са решения на държавата“, коментира главният прокурор Иван Гешев след приемането на законопроекта.

Един от моментите, които предизвикаха спор в комисията, беше може ли да се обжалва отказ да се предоставя защита.

„Изненадана съм, че отказът не подлежи на обжалване. Отказът подлежи на обжалване по общия ред на Административнопроцесуалния кодекс (АПК)“, обясни Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Според Гешев отказът ще подлежи на съдебен контрол и предупреди, че промените в Закона за защита на свидетели поставят в риск и свидетели, и магистрати. Главният прокурор прогнозира, че след измененията половината от служителите в Бюрото ще напуснат.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случи със сградата, която ползва Бюрото. Предложението е и тя да мине към правосъдното министерство.

"Противопоставяме се всички материални активи да минат към Министерство на провосъдието. Да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени на главния прокурор от Висшия съдебен съвет. Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Тези имоти, които се ползват от бюрото, са на съдебната власт и са предоставени на главния прокурор", посочи зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Според Мая Манолова пък е било абсурдно да се отделя толкова време за сградата при положение, че тя е държавна собственост.

"В съдебната власт водещ е принципът на законосъобразност, а не по целесъобразност, имаме интерес бюрото да продължава да функционира. Доколкото знам, министерството разполага с огромен сграден фонд, но става дума за конституционни разпоредби, а иначе за принципа на целесъобразност, логично е, ще съдействаме“, съгласи се Иван Гешев.

Главният прокурор изрази опасения, че има риск за живота на охраняваните лица заради преместването на Бюрото. Той съобщи, че ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на всички дълготрайни материални активи, ползвани от Бюрото, включително и сградата, от съдебната власт към Министерството на правосъдието.

Дали гласуваните промени ще влязат в сила ще се реши в пленарната зала.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново