IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите връщат Бюрото за защита на свидетели на правосъдното министерство

При второ четене на промените в Закона за защита на лица правната комисия на парламента го иззе от главния прокурор

17:21 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правната комисия в парламента окончателно прие промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат Бюрото по защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство, съобщи Dnes.bg.

Това стана с гласовете на депутатите от "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се, БГ,Ние идваме!", а от ГЕРБ и ДПС не участваха.

Около три часа бяха нужни на депутатите, за да гласуват всички текстове. В началото на заседанието се стигна до размяна на обидни реплики. Напрежението нарасна заради предложения за промяна в дневния ред и процедурни правила.

„Тъжно е за хората и семействата им, но това са решения на държавата“, коментира главният прокурор Иван Гешев след приемането на законопроекта.

Един от моментите, които предизвикаха спор в комисията, беше може ли да се обжалва отказ да се предоставя защита.

„Изненадана съм, че отказът не подлежи на обжалване. Отказът подлежи на обжалване по общия ред на Административнопроцесуалния кодекс (АПК)“, обясни Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Според Гешев отказът ще подлежи на съдебен контрол и предупреди, че промените в Закона за защита на свидетели поставят в риск и свидетели, и магистрати. Главният прокурор прогнозира, че след измененията половината от служителите в Бюрото ще напуснат.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случи със сградата, която ползва Бюрото. Предложението е и тя да мине към правосъдното министерство.

"Противопоставяме се всички материални активи да минат към Министерство на провосъдието. Да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени на главния прокурор от Висшия съдебен съвет. Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Тези имоти, които се ползват от бюрото, са на съдебната власт и са предоставени на главния прокурор", посочи зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Според Мая Манолова пък е било абсурдно да се отделя толкова време за сградата при положение, че тя е държавна собственост.

"В съдебната власт водещ е принципът на законосъобразност, а не по целесъобразност, имаме интерес бюрото да продължава да функционира. Доколкото знам, министерството разполага с огромен сграден фонд, но става дума за конституционни разпоредби, а иначе за принципа на целесъобразност, логично е, ще съдействаме“, съгласи се Иван Гешев.

Главният прокурор изрази опасения, че има риск за живота на охраняваните лица заради преместването на Бюрото. Той съобщи, че ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на всички дълготрайни материални активи, ползвани от Бюрото, включително и сградата, от съдебната власт към Министерството на правосъдието.

Дали гласуваните промени ще влязат в сила ще се реши в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още