IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Една година е разумен срок за влизането на България в ERM II

По думите на заместник-председателя на ЕК това е възможно в „осезаемото бъдеще“

17:47 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Валдис Домбровскис и Томислав Дончев по време на дискусията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Валдис Домбровскис и Томислав Дончев по време на дискусията. Снимка: БТА

Срокът от една година за влизането на България в механизма ERM II, известен още като „чакалнята“ на еврозоната, е разумен и постижим. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис по време на дискусията „България в еврозоната – въпроси и отговори“.

На въпрос за повече конкретика по отношение на това кога страната ще стане част от валутната общност Домбровскис посочи, че трудно може да се направи подобно предсказание и отговорът на този въпрос не може да бъде даден от Европейската комисия. Решения се взимат от Европейската централна банка (ЕЦБ) и страните членки на еврозоната плюс Дания, посочи той.

Въпреки това според него подобна цел може да бъде постигната в „осезаемото бъдеще“.

Във връзка с притесненията от увеличаване на цените и инфлация при евентуалното приемане на еврото заместник-председателят на ЕК заяви, че от значение при въвеждането на валутата е как се осъществява целият процес, който също така не трябва да става извинение за увеличението на цените.

Влизането в еврозоната не ви освобождава от прилагането на отговорна фискална и макроикономическа политика и ако такава не бъде спазвана, последствията могат да бъдат много тежки, категоричен бе Домбровскис.

По отношение на инфлацията вицепремиерът Томислав Дончев, който също се включи в дискусията, заяви, че такава ще има и тя ще бъде инфлацията на еврозоната. Според данни на Евростат за месец март инфлацията в зоната на единната валута е била в размер на 1,3%.

Там, където има реални пазари, реална конкуренция, увеличението на цените е възможно, посочи още Дончев. Той допълни също, че ниската и умерена инфлация невинаги е нещо лошо, като според някои тя е „лубрикант“ на растежа.

На въпрос дали трябва да бъде проведен референдум за влизането на България в еврозоната вицепремиерът заяви, че подобно допитване би трябвало да бъде отнесено към влизането на страната в самия ЕС, тъй като присъединяването към единната валута е част от договора на страната със съюза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още