Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за влизане на България в ERM II

Това ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на ЕС, смята еврокомисарят

Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за влизане на България в ERM II

Снимка: Архив Ройтерс

Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Това заяви по БНР еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

"Няма предварителни условия по отношение дохода на глава на населението или по-точно сравнен със средния в ЕС. В България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ERM II, така че това не може да е препятствие”, коментира той.

По думите му основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка, е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика. “Според нашите оценки то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз", каза еврокомисарят. 

Още по темата

Домбровскис добави още, че присъединяването към чакалнята и към еврозоната е въпрос, който трябва да бъде зададен най-вече на Европейската централна банка и страните-членки на ERM II, защото те вземат това решение.

"Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и перспективата е в рамките на една година България да се присъедини към чакалнята и Банковия съюз. Задействаме нови инструменти в помощ на тези страни-членки, които правят видими стъпки към приемането на еврото. Вече сме подготвили такъв инструмент, който е обвързан с програма за структурни реформи. Става дума предимно за техническа помощ, но с възможност и за финансова, доколкото е свързана с прилагането на някои реформи и мерки за приемането на еврото", посочи Домровскис.

Тези средства са достъпни за България и сега. Вече България осъществи няколко проекта по програмата, свързани с приемането на еврото.

Еврокомисарят обясни какви ангажименти поема България, ако се присъедини към Банковия съюз.

"Банковият съюз означава, че най-големите банки в страната попадат под директния надзор на единния надзорен механизъм на Европейската централна банка. България е обвързана от общата рамка на Банковия съюз, което означава единен надзор, а в случай на проблеми в някои от банките – от единен механизъм за решаването им".

Един от елементите, които са необходими за присъединяването към банковия съюз е оценка на активите на банките, уточни Домбровскис.

България ще се опита да се присъедини към банковия съюз на еврозоната и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в еврозоната по едно и също време през следващата година, заяви финансовият министър Владислав Горанов миналата седмица.

В доклада за конвергенция на Европейската комисия отпреди три седмици обаче беше посочено, че България все още не е готова за еврозоната.

България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането ѝ в еврозоната. Единственото условие, което разделя България от членството, е критерият за обменния курс, като законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора от Маастрихт. На практика страната ни няма как да отговори на критерия за обменния курс, посочи отново Домбровскис. Има известни проблеми по отношение на независимостта на БНБ, така че Законът за централната банка трябва да се промени, допълни той.

Към момента работата върви по отношение на приемане на пътната карта как България да се присъедини към банковия съюз и чакалнята на еврозоната, посочи еврокомисарят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
13
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не са, обаче неравенството носи политически риск, което вече е проблем за ЕЗ, така че всъщност СА.
А, че Владко мляска на сухо за гаранцията по борда е ясно май вече на всички.
3
 
12
 
1
преди 7 месеца
Виж това е нещо ново. Доскоро бяха пречка, вече обаче не било пречка за Домдукис. Пречка е за българите, които не вярват нито на политиката на ЕС, нито на лицемерните им и лъжливи политици.
Кво ще каже Домдукис за съдържанието и целите на ИК?

Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“