Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дълга на македонските железници към БДЖ обсъжда междуправителствена комисия в Скопие

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът за железопътна връзка между България и Северна Македония

Дълга на македонските железници към БДЖ обсъжда междуправителствена комисия в Скопие

Снимка: Investor.bg

Македонските железници дължат на БДЖ 7,2 млн. евро. Това ще бъде една от основните теми на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония. Заседанието на комисията започна вчера в Скопие.

На срещата ще бъдат обсъдени и казуси в областта на транспорта и инфраструктурните проекти, селското стопанство, икономиката, енергетиката и екологията. От българска страна комисията се председателства от министъра на транспорта Росен Желязков. В българската делегация участват и представители на ръководството на БДЖ. 

Още по темата

Задълженията на македонските железници към БДЖ са натрупани в три периода от 1991 г. насам в резултат на използван подвижен състав на БДЖ на тяхна територия. Дългът като цяло е признат от македонската страна, но заради тежкото финансово състояние на железницата е поискана редукция на всички лихви и на част от главницата. Българската страна очаква актуализирано предложение за начина на изплащане на задълженията.

Очаква се на срещата да бъде обсъден и напредъкът по изграждането на железопътната връзка между България и Северна Македония, която е част от транспортен коридор номер 8.

По време на това първо заседание се очаква да бъде подписан Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия на България и Агенцията за насърчаване на предпримачеството на Северна Македония, уточняват още от транспортното министерство.

 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен