IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Европа затваря вратите за икономическата миграция

ЕС не може да бъде ефективен без обща политика по миграцията, смята външният ни министър

10:18 | 29.06.18 г.
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: Министерски съвет

Няма как Европа да отвори вратите си за всички икономически мигранти, смята външният министър Екатерина Захариева. Пред "Нова телевизия" тя коментира постигнатото рано тази сутрин от лидерите на ЕС споразумение за политика по миграцията.

ЕС не може да бъде ефективен и конкурентен, ако няма общо решение за миграцията, смята външният министър. Тя допълни, че по време на снощния Европейски съвет различните позиции са се сближили.

"Егоизмът остана назад", каза още министърът.

Задължителната релокация не решава проблемите и трябва да бъдат спрени потоците на мигрантите - да се подсилят външните, а не да затварят вътрешните граници, коментира Захариева.

Тя посочи и част от постигнатото от лидерите. Една от мерките например е след 2020 година службата Frontex да се превърне в реална гранична полиция с оборудване и повече служители. Решено е и да бъдат отпускани повече средства за Африканския доверителен фонд и Турция, за да бъде намалена икономическата миграция.

Лидерите са решили и да се създадат центрове за бежанци в трети държави, извън ЕС, финансирани от общността.
Външният министър посочи още, че общността няма да връща бежанци от военни действия, но те няма да имат право да изберат в коя държава ще отидат. За нея не е нормално бежанците да не спрат в първата сигурна държава.

Външният министър беше категорична още, че България отговаря на всички критерии за влизане в ERM II. По-късно днес премиерът Бойко Борисов ще разговаря с лидерите на страните от еврозоната и се очаква страната ни да подаде и молба за членство в чакалнята на еврото.

По отношение на Шенген обаче нещата не са толкова позитивни, стана ясно още от думите на Захариева. Тя припомни, че от години Европейската комисия и Европейския парламент посочват, че страната е готова да влезе в пространството, но е блокирана заради резултатите от докладите по Механизма за сътрудничество и проверка. Френският президент Еманюел Макрон пък сочи, че в момента тече реформа в Шенген и след това България може да се присъедини. 

Външният министър Екатерина Захариева определи това като нечестно отношение към страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още