IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Американските мита засега не влияят на българските компании

Според доц. д-р Григор Сарийски и доц. д-р Красен Станчев от действията на Вашингтон българският бизнес все още не е потърпевш

15:40 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От допълнителните мита за вноса на стомана и алуминий, обявени от САЩ, няма да пострадат българските компании в стоманодобивния сектор. Това мнение изразиха доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН, и доц. д-р Красен Станчев, икономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Най-големите компании в сектора за България са „Стомана Индъстри“ - Перник, и „Промет стийл“ - с. Дебелт, Бургас.

По думите на доц. Сарийски „от тази първа стъпка не можем да очакваме особени щети за българския износ“.

Как би се отразило на европейските пазари, ако ЕС наложи мита при вноса на определени стоки от САЩ – от ориз до дънки и бърбън?

Според доц. Станчев цената на бърбъна и без това се повишава, но най-вече, защото е станал по-популярен в Китай.

„За останалото е много трудно да се каже. Аз не вярвам да има масово действие от страна на ЕС по повод увеличаването на каквито и да е мита на стоки от САЩ поради една много проста причина – ЕС от тази работа, която се налага от Тръмп в момента, само би спечелил, ако не прави нищо. Аз дори бих стигнал по-далеч и бих либерализирал едностранно търговията със страни, близки на ЕС, без Русия, защото там има санкции“.

От своя страна доц. Сарийски добави, че очаква на предстоящата среща на Г-7 да се подходи „доста сериозно“.

„Официалното становище на китайския външен министър беше, че развитите страни не бива да подхождат с налагането на ответни мерки, защото това блокира международната търговия и от това страдат всички икономики. Това, което очаквам, е „забавяне на топката“ след преговорите на Г-7“, посочи той. По думите му малко вероятно е да се стигне до реална търговска война, защото от нея „губещи ще бъдат всички“.

Целия коментар вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още