IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват изкупните цени на млякото в ЕС да растат

Това е резултат от засиленото търсене в Китай и Югоизточна Азия, смятат в Центъра за икономически изследвания в селското стопанство

11:41 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ръстът на изкупните цени на суровото мляко на българския пазар ще продължи, като този тренд се очаква да се запази до пролетта на следващата година. Тенденцията засяга целия Европейски съюз, като цените все още са под максимума, постигнат през 2014 г. и са на нивата от 2012 г. Това се отчита в бюлетина за септември на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Поскъпването е резултат от силното търсене в Китай и Югоизточна Азия, което подпомага европейските производители чрез износа и общоевропейско покачване на цените.

В България се отчита голяма диференциация в цените на суровото мляко. Според Асоциацията на млекопреработвателите изкупните цени достигат на места до 0,85 лв./л., а средните цени за септември 2017 г. се очаква да бъдат около 0,60 лв./л. За голяма част от производителите в отдалечени региони и с мляко, неотговарящо на хигиенните изисквания, цените са около 0,50 лв./л.

През юли 2017 г. по данни на Млечната обсерватория в сравнение с година по-рано е изкупено с 22% повече мляко, което поставя България на първо място по ръст (това се случва след решението субсидии да се дават срещу доказателства за произведена суровина, например фактури – бел. ред.). Независимо от това, млякото, което официално достига до мандрите в България, е около 50-55% от общо добитото краве мляко. 

В ЕС въпреки че цените на суровото мляко растат, тези на сухото мляко продължават да са ниски и да намаляват. На годишна база в Евросъюза сухото мляко е поевтиняло с почти 4%. Това се дължи на значителните наличности в складовете, което е и най-големият риск при по-нататъшното увеличение на суровото мляко.

Световните цени на маслото през първата половина на септември показват продължаваща тенденция към повишение на цената - в ЕС (+7,8%) и Океания (+2,1%), докато в САЩ намаляват (-5,5%). Цените на млечните продукти продължават да са най-високи в ЕС, сравнени със САЩ и Океания.

Вносът в Китай на млечни продукти от ЕС за първото шестмесечие, сравнен със същия период на миналата година, нараства, като най-голям е ръстът при кондензираните млека (29%), сухото мляко (25%) и сирената (21%). Намаление има при млечните протеини (-18%).

Тенденции в търговията

Споразумението СЕТА между ЕС и Канада влезе в сила временно от 21 септември, одобрено е от Европейския съвет и Европейския парламент. Споразумението предвижда да бъдат премахнати 98% от митата. СЕТА трябва да бъде одобрена от всички държави членки, за да влезе окончателно в сила. Канадските власти са разрешили допълнителна квота за внос на 18 500 т сирене от ЕС, разделена на две части – 50% за преработватели и 50% за останалата част за дистрибутори и вериги.

Междувременно ЕС успява да се задържи като световен лидер в износа на млечна суровина и продукти. На годишна база към юли 2017 г. износът на сухо мляко се е повишил с 40%. Ръстът в износа на сирене е 7%, а при сметаната е 22%. При тях, заедно със суроватката и адаптираните млека, ЕС заема челно място в света.

Причина за добре представящия се износ от ЕС до момента е и по-слабото евро към долара. Добрата репутация на европейските продукти и значителните субсидии позволяват цената на сухите млека да бъде ниска и конкурентна на външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още