Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕП призова държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади фермери

Евродепутатите гласуваха доклад за прилагането на ОСП

ЕП призова държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади фермери

Снимка: БТА

Европейският парламент (ЕП) призова държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади производители, използвайки пълния набор от инструменти. Това става ясно от приетия на заседание на Комисията по земеделие Доклад за инструментите в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г., съобщи българският евродепутат  Момчил Неков.

„Броят и съотношението на младите фермери намалява през последното десетилетие. Смяната на поколенията трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата ОСП, като трябва да има и национални стратегии, отразяващи нуждите на отделните държави в подкрепа на младите земеделски производители“, се казва още в доклада. 

Още по темата

Евродепутатите приеха и включиха в доклада и поправки на Неков,  с които той настоява за по-специален подход към младите стопани в регионите с ограничение - най-вече планинските региони.

„Земята стана обект на търговски спекулации, а не средство за създаване и поддържане на поминък. Достъпът до земя е един от основните предизвикателства за младите, спекулативните цени на земята създават сериозен риск за млади фермери и такива, които искат тепърва да се занимават със земеделие“, коментира Момчил Неков.

Евродепутатите са приели предложението му в доклада да се отбележи, че демографското състояние в някои региони на ЕС е твърде непропорционално,  там живеят малко или не живеят никакви млади хора. Както и, че голяма част от планинските региони са изправени пред особени трудности поради по-ниските инвестиции, специфичните условия и трудния релеф, които обезсърчават младите да остават или да започнат стопанска дейност в тези региони и за това трябва да им се помогне.

При предоставянето на подкрепа може да бъде въведен  коефициент на умножение за необлагоделстваните региони при предоставянето на подкрепа на младите фермери.

Докладът беше приет от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП с мнозинство (33 – за, 2 против и 3 въздържали се).
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
“Софийска вода“: Общата дължина на ВиК мрежата в София надминава 5,5 хил. км