Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Европейският главен прокурор се срещна с министъра на правосъдието

Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, трябва да приключват бързо, тъй като са в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото, изтъква Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор се срещна с министъра на правосъдието

Снимки: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна в страната по-рано днес. 

Още по темата

Стоилов е запознал Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието, заявявайки, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. 

Визитата на Кьовеши започна на фона на продължаващите граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите издигнаха плакати на български, румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на Гешев.

Правосъдният министър е отбелязал пред Кьовеши високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изразява готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчертава, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и Стоилов са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нова митническа декларация ще улеснява електронната търговия от 1 юли