IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист препоръча законодателни промени преди присъединяването към еврозоната

България решава колко амбициозна да бъде, заяви Борис Петров

10:13 | 24.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България се нуждае от законодателни промени преди присъединяването си към еврозоната. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров, бивш член на Комитета за финансова стабилност на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Той коментира това в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова по повод предупреждението на ЕЦБ, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на  централната банка и доклада на Европейската комисия, според която България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането ѝ в еврозоната.

„Трябва да се предприемат промени в Закона за БНБ, така че да се ограничат хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на централната банка. За съжаление, съдебната практика в това отношение не е в полза на България, така че би следвало нашите институции, най-вече Народното събрание и Министерският съвет да отчетат особеностите на българското законодателство. Другите два аспекта са свързани със забраната на членовете на УС на БНБ да са обект на влияние от страна на външни институции и забраната на външни институции да дават инструкции и насоки за дейността на членовете на УС на БНБ. Към момента съществуващите механизми в закона явно не са достатъчни“, обясни той.

Текущият закон за БНБ не гарантира достатъчно независимостта ѝ и това не е в полза на стабилността на паричната институция, смята експертът.

По повод новото изискване - присъединяването към еврозоната да се обвързва с включване в банковия съюз, той каза, че това може да се случи успоредно и така процесът ще се ускори.

„България решава колко амбициозна да бъде, колко последователно да търси членство в еврозоната и с каква скорост. Но това, което трябва да се подчертае, е, че са необходими допълнителни реформи“, каза той.

Вижте още тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още