Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финансисти: Пенсионната система е неработеща, нужни са промени

Трябва ли да се премахне таванът на пенсиите коментираха Кольо Парамов и Георги Вулджев

гледано: 22501   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Сегашната пенсионна система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна – нито за държавата, нито за пенсионерите. Това коментира в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR финансистът Кольо Парамов.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме добре", коментира Парамов.

Още по темата

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече започва да губи своя смисъл.

Той препоръча да се преразгледа въпросът с поставянето на таван при получаването на пенсии, както и да се преразгледат оценките за пенсиите.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите беше необходимост на самата структура на държавното пенсионно осигуряване и този инструмент все още е нужен.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава всяка година. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро“, категоричен е Вулджев.

Investor.bg припомня, че от юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.  44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Може ли да остане извън контрол пенсионната система и да доведе държавата до фискална криза? Трябва ли да се увеличи максималният осигурителен праг? Защо пенсиите не осигуряват минимално ниво на живот в България? Трябва ли преоценка на старите пенсии?

Вижте повече от разговора в студиото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
3
 
7
 
26
Mavi Goz до: khao
преди 8 месеца
Е тва па, да ти кажем, ич не е толкова сигурно...! Оти и щерките ми, еле па брат ми, дето е там от триесе годин, бая възове изсипват във вид на данъци и кво ли не за издръжка на "суперсилата", а както знаеме, без нейната сила ти немаше ни да работиш, ни да ядеш, ни да дишаш, нале? Ако не бехме под американско крило, досега Путин да ни беше прекарал три пъти през заводите си за азотни торове, с които храни свръхреколтата си от жито...;) Нема да изпадаме у други детайли, като напр. кредитите от американски банки, с които плащат пенсиите на майка ти и баща ти, щото ти толкова мноо внасяш, че ич не се усеща...
Дет се вика - и тука си ми длъжник... :lol:
4
 
3
 
25
khao до: Mavi Goz
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И колко вкара днеска за моята пенсия, бре пчеличке-данъкоплатче

Много повече от колкото твоите деца и внуци от америка вкараха за моите родители
2
 
2
 
24
khao до: abdul
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Брей, сигурно и плащането на данъци и казармата дето е имаше до оня ден са части от социалната система. ... баси логиката дето имаш.
3
 
10
 
23
преди 8 месеца
Опс , да не забравя - Към "финансиста" автор на пасквила - алонколууууууу , кат е не работеща пенсионната системка как аджаба всеки месец пенционерите си получават пенциите аммммммм?
2
 
7
 
22
data до: Mavi Goz
преди 8 месеца
Мави , дал съм ти ПЛЮСЧЕ , рядко ми се случва ма тоя път заслужаваш .

п.п. Другари и другарки , по темата да съ изсекна - както винаги съм казвал : тънкия номер в стрелянето с пушка , е от коя страна на пушката се намирате . Аре , аз продължавам на ракия :)

Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“