IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква бюджетен излишък от 1,7 млрд. лв. в края на юли

Фискалният резерв намалява към края на юни

19:32 | 31.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Очаква се към края на юли приходите да превишават разходите по консолидираната фискална програма (КФП) с 1,7 млрд. лв., или 1,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт, сочат предварителни данни на Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юли 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 25,2 млрд. лв. Съпоставени със същия период на 2019 г., данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към юли 2020 г. се свиват с 1,1 млрд. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 375,2 млн. лева. Забавянето в приходите е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19, уточняват от финансовото министерство.

Разходите по консолидираната фискална програма включително вноската на България в бюджета на ЕС към юли 2020 г. са в размер на 23,5 млрд. лв. За сравнение разходите по КФП към юли 2019 г. бяха в размер на 22,7 млрд. лв. Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания и разходите за персонал.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 юли от централния бюджет, възлиза на 755,3 млн. лв.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към 30 юни 2020 г. е положително в размер на 1,6 млрд. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на малко над 1 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 513,5 млн. лв.

Към края на юни приходите, помощите и даренията по КФП са в размер на 21,4 млрд. лв. Съпоставени със същия период на предходната година, те намаляват номинално с 855,1 млн. лв. При данъчните и неданъчните приходи се наблюдава спад с 1,2 млрд. лв., а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 419,1 млн. лв. (36,4%), сравнени с края на юни 2019 година. Приходите се забавят вследствие на негативните ефекти върху постъпленията при всички основни данъци от кризата, породена от разрастването на пандемията с  COVID-19.

Към края на юни общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на малко над 17 млрд. лв. Приходите от преки данъци са в размер на 3,1 млрд. лв.

Приходите от косвени данъци са в размер на 7,8 млрд. лв. Постъпленията от ДДС възлизат на 5,2 млрд. лв. Намалената стопанска активност и влошените макроикономически показатели за потребление, внос, износ, вследствие разпространението на COVID-19, както и спадът на цената на суровия петрол продължават да влияят негативно върху приходите от данъка. Приходите от акцизи възлизат на 2,5 млрд. лв. Постъпленията от мита са 104,2 млн. лв.

Неданъчните приходи са в размер на 2,8 млрд. лв., а приходите от помощи и дарения възлизат на 1,5 млрд. лв.

Разходите по КФП включително вноската на България в бюджета на ЕС, към юни 2020 г. възлизат на 19,8 млрд. лв. За сравнение разходите по КФП към юни 2019 г. бяха малко над 19 млрд. лв. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, се дължи основно на по-високия размер на социалните плащания, базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г., на разходите за персонал и други.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 юни от централния бюджет, възлиза на 688,6 млн. лв.

Размерът на фискалния резерв към края на юни е 9,89 млрд. лв., което е лек спад спрямо 10,2 млрд. лв. в края на май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още