IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия e готова да прати полицаи в България за охрана на границите

Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС, обяви Борисов

18:10 | 30.06.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Германия е готова да изпрати допълнителни полицейски части, по-конкретно в България, с цел опазване на външните граници на Евросъюза. Това се казва в писмо на канцлера Ангела Меркел, изпратено до лидерите и депутатите на партиите в управляващата коалиция, съобщава ДПА.
„Ще укрепим силите на Фронтекс, разположени в Гърция на границата с Македония и Албания", се казва в писмото на Меркел. Мерките имат за цел съкращаване броя на пристигащите в Европа мигранти, които Меркел иска да осъществи до края на август.

"Ние също така трябва да сме готови да подкрепим, ако е необходимо, Словения и Хърватия във връзка със защитата на границите", се казва още в писмото.

14 страни са готови да участват в схемата на Берлин за ускорено връщане на мигранти, пристигнали първо на тяхна територия. Става дума за Вишеградската четворка, Франция, Белгия, Испания, Португалия, прибалтийските страни, Люксембург, Холандия и Швеция.

България обаче не е сред тях. 

Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС - това е солидарността, каза Борисов пред журналисти на Летище София, след като се върна от Австрия.
Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа и че последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е допринесла за просперитета на цяла Европа, каза още Борисов. Ние сме солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка външна на ЕС държава да носи отговорността за границите си, посочи той, цитиран от БТА.

Когато дойде бежанската вълна всички бяха неподготвени, но две правителства на България направиха над 230 - 240 километра защитно съоръжение на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от ЕС и можем да кажем, че миграционния натиск е сведен до нула, каза Борисов. Дадохме и добър пример със Срещата на Върха във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган, добави той.

От 2015 година до вчера ние сме защитавали една и съща позиция, работеща според мен за всички в ЕС, каза Борисов. А тя е: едновременно да се задействат три мерки. Те са: осигуряване на външните граници на ЕС; да се преговаря с държави извън Европа за т.нар. хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се говори за вторичното преразпределение за влезлите вече законно имигранти, добави той. Борисов посочи, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до ЕС, докато се решат спокойно всички проблеми. 

Ако някой има нужда от тези емигранти и ги заяви, да ги вземе, ако не - защо ние трябва да бъдем наказани, каза Борисов. Парите не са проблем - биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги вземе. Проблем е политическата криза в Европа на тази тема, каза Борисов. Видяхме в колко държави дойдоха на власт хора, които категорично казват, че не искат тези имигранти, допълни той. Не мога да си позволя да поема този дългосрочен риск с възможни тежки последици, посочи Борисов. Винаги съм се прекланял пред хуманността на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан публично съм казвал че през България са минали 60 хиляди души - 20 хиляди по времето на БСП и 40 хиляди по наше време. През Унгария сигурно са минали двойно повече и Германия ги взе, каза Борисов. 

ЕС още не платил е на Турция парите по споразумението за бежанците и сега те ги държат само на добра воля към България, каза още премиерът. Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите, добави той. Мисля, че трябва да се намери общоевропейско решение, защото не става дума за нелегалните емигранти, а за тези, които официално са дошли на границата и са регистрирани. Тук са регистрирани така 700 души. Затова и написахме че страните могат да приемат тези емигранти доброволно и държим на тази позиция. Тя отчита и мнението на много от страните - като тези от Вишеградската четворка и Балканските държави, посочи Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Мюлер и Щирлиц са си заминали отдавна с режима и с личността на Хитлер.И ти ли още влакове взривяваш..... без да има нужда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
KMETA
преди 5 години
Направо кажи, че искаш Мюлер и Щирлиц от гестапо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 3
honaniga
преди 5 години
Ако може германците да ни пратят и прокурори, съдии, лекари мед сестри, охранители по затворите. Баце нали е връзкар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
ако са на немска издръжка да заповядат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Германия ше прати и маймуньете дето не са инужни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още