IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласовете "Не подкрепям никого" няма да влияят върху бариерата за влизане в НС

Вотът ще се счита за действителен, подобна графа ще има и в бюлетините за президентския и за местния вот

19:37 | 27.04.16 г. 2
Гласовете "Не подкрепям никого" няма да влияят върху бариерата за влизане в НС

Броят на гласовете "Не подкрепям никого" при парламентарни избори няма да се включва в общия брой действителни гласове, на базата на които ще се определя четирипроцентната бариера за влизане в Народното събрание на партии и коалиции. Това решиха депутатите, които продължават с приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита за действителен, но няма да има отношение към разпределяне на мандатите в парламента, записаха народните представители.



От БСП възразиха срещу това предложение и заявиха, че така на практика този вот ще се брои за недействителен.

Според Янаки Стоилов с това на избирателите им се казва, че тяхното мнение няма никакво значение. Депутатът попита какво ще стане, ако се създаде партия "Не подкрепям никого".

Той даде и друга идея - броят на депутатите да бъде намален с процент, равен на протестния вот. При 25 процента гласували с "Не подкрепям никого" 25 процента от местата в парламента да останат незаети, даде пример той, цитиран от БТА.

Стоилов обаче предупреди, че така част от партиите ще изчезнат изцяло.

Освен за парламентарните избори, графа "Не подкрепям никого" ще има и в бюлетините за президентския и за местния вот. Гласът ще се смята за действителен.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Не е лоша идеята - така хем ще изпълним задължението си да гласуваме, хем няма да им пълним гушите, защото бюлетината няма да е валидна, т.е. няма да могат да я осребрят наглеците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Уловката е елементарна - гласуваш срещу всички, гласът се смята за ДЕЙСТВИТЕЛЕН, след което всички получени по това квадратче гласове, СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ между тези, срещу които си гласувал. И мангизите за подаден глас, 12 кинти, банд ата престъпници ще си ги подели по братски.Затова моят отговор още отсега го тренирам - бързо стилизирано рисуване на една неприлична фигура от пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още